Това, което се случва с КТБ, още веднъж напомня, че когато човек си избира банка, трябва да го прави по начина, по който си избира жена, зъболекар и т. н. Този съвет даде посъветва председателят на Асоциацията на търговските банки Левон Хампарцумян в сутрешния блок на бТВ.

Безумие е да се опитва някой да съживи КТБ, защото той трябва да внесе 4-5 млрд. лв. като наличност, което означава все едно от всеки работещ да се вземат по 2000 лв. Това е като да се пълни каца без дъно, добави банкерът.


Според него най-логичният изход от ситуацията е обявяване на КТБ в несъстоятелност при данните, изнесени от одиторите, според които дупката във финансовата институция надхвърля 4,2 млрд. лв. Според Хампарцумян при тези цифри дори и бившият премиер Иван Костов щял да промени позицията си банката да бъде спасена.

Очевидно е, че в КТБ има огромни злоупотреби, направени от хората, които са управлявали банката, каза банкерът и напомни, че оманският фонд се е дистанцирал от мажоритарния собственик Цветан Василев.

Според него случаят с банката попада в графата "криминален".

Несъстоятелност на КТБ няма да окаже негативно влияние върху цялата банкова система, която вече няколко месеца след началото на кризата устоява, каза Хампарцумян.

Според него това, че банката на Цветан Василев е кредитирала тесен кръг фирми ще ограничи влиянието на фалита й върху цялата система. Той отхвърли и появилата се напоследък теза, че затварянето на КТБ ще доведе до вдигането на лихвените проценти в другите банки.