Бъдещите министри в кабинета, който все още се договаря, ще получават месечна заплата от 3361,8 лв., предаде Дарик радио. По закон за труда си членовете на правителството взимат сума, равняваща се на 130% от възнаграждението на депутатите.

След старта на 43-тото Народно събрание идната седмица законотворците ще се разписват за 2586 лв. месечно. Според парламентарния устав основното им възнаграждение се равнява на три средни заплати за обществения сектор и се преизчислява на всяко тримесечие, като за база се вземат данните за последния месец от предходното тримесечие.

Най-актуалната информация на НСИ сочи, че през юни средната заплата в обществения сектор е била 862 лв., а данните за септември ще станат ясни едва следващия месец.

Дали депутатските заплати ще бъдат отново замразени, каквато бе практиката от 41-вия парламент насам, все още не се знае.

Бъдещите министри ще стартират работа с по-високи с 507 лв. заплати. Членовете на правителствата „Борисов“ и „Орешарски“ се разписваха за 2854,8 лв.