Министърът на финансите Владислав Горанов обясни тази вечер в "Панорама", че когато преди няколко дни нарече една група български граждани "маргинали", не визирал самоосигуряващите се лица и тези със свободни професии (мнозина творци, които не са на щат към държавни културни институци се разпознаха; както и адвокати - б.р.).

Той го направи по време на пресконференнция, в която заяви, че хората, които не попадат в икономическите мерки на властта, са "именно маргинали". 

Днес той обясни кои точно групи е имал предвид:

"Аз визирах хората, които са се изключили и нямат общо с държавата. Аз визирах една група хора, които всеки от нас подозира, че съществуваТ - те нямат лични карти, не пращат децата си на училище, не търсят активно работа, не могат да бъдат свързани с държавата."

Освен това думата не била обидна, ако се направело етимологично изследване.

"Не говорех за хората със свободни професии - аз се учудих, че именно те се разпознаха. Те имат принос към обществения интерес." 

Логично последва въпрос тогава защо те не са включени в икономическите мерки на правителството, имайки предвид, че повечето от тях са сериозно ударени от кризата. 

"Обсъждаме го, но е сложно - те са различни категории. Един адвокат, един архитект са много различни от един артист или обущар. Това, което си мисля и сме обсъждали днес, е да ги включим в системата за достъп до кредит от 1500 лв., която предлагаме за хората в неплатен отпуск. Разбира се, после ще се връща."

Горанов опита да отговори и на някои от основните критики към правителство. Например - кой е приоритетът на правителството: хората, бизнесът или бюджетът? 

"Хората и бизнесите са част от държавата и тези въпроси не могат да бъдат решени току-така. Ние се опитваме да помогнем на всички, но бюджетът е създаден, за да финансира социалната сигурност и националната сигурност. Моята роля е да го управлявам така, че да не лишим социалната и здравната система от възможност да функционират."

Горанов обясни, че България нямало как да предложи фискални стимули като Франция, Германия и другите богати европейски държави, защото не била част от еврозоната. Тази теза застъпи вече няколко пъти и премиерът Бойко Борисов - че преди месеци имало хора, които критикували приемането на еврото, а сега ги нямало никакви, като виждат как се отделят стотици милиарди за помощ.

(Истина е, че дори да нямаше нито един човек в страната против приемането на еврото, България все още нямаше да е стигнала дори до преддверието на механизма - ERM II, б.р.).

Последва и критика към бизнеса от финансист № 1:

"Като говорим за схемата 60 на 40 (в която държавата плаща 60% от заплата на работници в предприятия, затворили заради кризата), изведнъж се оказа, че всички са засегнати, а това няма как да е така."

Според Горанов е странно как бизнеси, които допреди месеци искали да внасят работна ръка, сега искат да уволняват и да ползват помощта на държавата. (Припомняме, че основно искане за внасяне на работници има в летните курорти, които е твърде вероятно да останат затворени до средата на лятото, б.р.) 

В заключение министърът на финансите поиска "солидарност" от бизнеса въпреки провала на днешното заседание на тристранния съвет. Работодателите искат максимално разширяване на програмата 60/40. 

"Има аргумент за отваряне на програмата. Но не можем да сме убедени, че няма да се злоупотребява.

Обобщено гостуването на Горанов гласи: 60/40 ще се разшири, свободните професии може да получат достъп до гарантираните от държавата кредити, приоритети остават социалната и здравните системи. Повече икономически мерки засега не се предвиждат. 

Впечатление направи една силна реплика на Владислав Горанов, която описва паниката сред българските предприемачи и желанието им да получат по-адекватна подкрепа от държавата. 

"Няма да излезем сухи от водата, със сигурност ще страдаме."