За спешна среща на европейско ниво за спасяване на културата – сега, а не след кризата, призова културният министър Боил Банов. Но никой не го чува. Това става известно от интервюто, което даде пред БНТ. Банов защити и свободните артисти в културния сектор като обяви, че трябва да има специални мерки за тях.

Министърът на културата защити самоосигуряващите се лица, много от които са именно в сферата на културата, заради реплика от 24 март на финансовия министър Владислад Горанов: 

„Държавата не е създала социалната си система по повод на кризата. Имаме една доста модерна социална система, която разглежда всички възможни хипотези. Тези граждани, които до вчера са работили и имат осигурителен доход и осигурителен принос към системата, но работодателят ги е освободил, попадат веднага в обхвата на риска „безработица“, който е покрит социално-осигурен риск, и то не за месец или два. Тези български граждани, които са социално слаби, продължават да се ползват от системата на социална закрила, която не съществува при и по повод на кризата. Тези български граждани, които заедно с работодателите си се опитат да запазят правоотношенията си в следващите няколко месеца, но по повод на кризата изпитват затруднения, техният работодател ще получи помощ от държавата, за да ги запази и за да получат 100 % възнаграждения. Тези български граждани, които са маргинали и не попадат в нито една от описаните хипотези, те са социално изолирани и едва ли можем много да направим за тях", кaзa тогава Гoрaнoв.

Според Боил Банов обаче в културата най-важни са самоосигуряващите се лица и те трябва да бъдат подпомогнати:

"Специално в културния сектор те са ключови - те носят смисъла и потенциала на изкуството, те са откриватели. Много мерки са възможни, всичко ще обсъждаме със сектора, но и с Европа."

"Свободни артисти има в Бългрия, Франция и Германия, това са въпроси, които трябва да решим съвместно, и най-после тази Европа поне в областта на културата, да започне да работи като единен съюз. Голямо изпитание е.", каза той.

Среща на европейско ниво

"Както като казах преди 3 седмици - да затворим театрите, за да спасим хората - така сега категорично казвам, че трябва спасителен план за културата във всички европейски страни, за да преведем хората на другия бряг след заразата.”, каза Банов.

Той посочи, че "за момента малко бягат от среща министрите на културата в ЕС”.

„Усеща се подходът - "да се види голямата икономика и тогава да решим какво правим с културата", добави той.

И разказа, че продължи да настоява за онлайн среща през следващата седмица.

По време на разговора бяха обсъдени изчисленията на независимия културен сектор за преминаване през кризата. До края на извънредното положение секторът вероятно ще загуби 7 млн. лв., а ако то се удължи до края на април - загубите ще надхвърлят 12 млн. лв.

"Правим анализи и ние - не е въпросът в това дали се разминават загубите като сума, а в това да определим спешни мерки, защото едно е държавен театър, друго са самоосигуряващите се лица в театъра. Много са - дано успеем да ги преведем през тези месец-два, дано не са повече - но после трябва и да продължим да работим", смята министърът.

Утре се очаква да има голяма онлайн среща с независимия културен сектор, както и с други сфери на културата. Ще се обсъдят проблеми и ще се набележат мерки.

"Ще уточним параметрите, със сигурност секторът е болезнено засегнат. В сектор "Култура и изкуство" има тежка специфика, много страда планирането - един спектакъл е месеци наред подготовка. Всичко това сега отпада и това е много тежък удар. Ще намерим решение.", смята Банов.

От думите на министъра стана известно, че институцията има екшън план и има какво да предложи на артистите. Някои от идеите са:

- преструктуриране на държавни средства;
- обезпечаване сега и в бъдеще разпространението на продуктите на артистите;
- подпомахане на самоосигуряващите се лица и реализирането на техните спектакли през програми на министерството.