СТРАСБУРГ--Лидерът на европейските либерали Ги Верхофстадт днес се намеси в преговорите за съставяне на правителство в България. Той предупреди председателя на ГЕРБ Бойко Борисов да не се коалира с Патриотичния фронт, защото това щяло да наруши основни принципи и ценности на ЕС.

"Бъдещо коалиционно правителство трябва да стъпи на демократична основа и да обедини нацията, а не да я разделя", заяви Верхофстадт, бивш министър-председател на Белгия, в съобщение за медиите. "Най-лошият изход от коалиционните преговори би бил правителство, включващи крайни националистически формации като популистките партии "Патриотичен фронт" и "Атака. Групата на АЛДЕ (Алианс на либералите и демократите за Европа - б.а.) е загрижена, че такава коалиция би могла допълнително да забави истинската европейска интеграция на България".

Движението за права и свободи е част от политическата група на АЛДЕ в Европейския парламент. Призивът на Верхофстадт съвпада със следизборните коментари на лидера на ДПС Лютфи Местан, че следващото правителство трябва да има ясна "евроатлантическа ориентация". В съобщението на АЛДЕ се посочва, че ДПС е била третата политическа сила на изборите на 5 октомври.

(Очаквайте подробности)