Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Такива дебати за „бързи“ и „бавни“ тестове се водят само в България, пикът на броя на заболелите ще дойде след 15 април и те ще се увеличат многократно. Това заяви пред Клуб Z ген. Венцислав Мутафчийски, началник на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. 

„Какво значи бавни тестове? - попита проф. Мутафчийски. - Тези 1 млн. броя (заявени от премиера Бойко Борисов като част от общата поръчка на ЕС - бел.ред.) в голямата си част ще бъдат истински, защото Европа много добре знае за какво става въпрос. Само нашите тук не знаят. Истинското доказване на коронавирус става с RealTimePCR. А не с така наречените бързи тестове.“

По думите му, ако един "бърз" тест е качествен, той може да улови, че пациент има COVID-19, но едва на 7-ия ден след инфектирането.

„На седмия ден, разбирате ли?! А през това време човекът вече е заразил целия свят“, умишлено преувеличава генералът с уточнението, че това би показал така нареченият бърз тест.

А след 14-ия ден от заразяването същият вид проба може да покаже дали някой въобще е прекарал или не коронавируса. Точно затова този тип "бързи" изследвания може да се използват, след като премине епидемията, за да се класифицират хората и да се направи масов скрининг. „Тогава, а не сега. Сега е загуба на пари“, добави ген. Мутафчийски. Тогава ще се види колко хора са изградили имунитет. Но не може и да се каже кога точно ще се случи това, защото епидемията в България все още не е започнала, уточни професорът. 

„Това е най-лошото, че не сме започнали. Ще имаме такъв Великден тази година, че ще го запомним“, бе категоричен той. 

И сподели, че от Световната здравна организация много точно са дали преди три дни препоръки относно тестовете. И там се споменават именно изследванията от типа RealTimePCR. Като причината за това е, че другите видове са ненадеждни в диагностицирането на нови болни. Мутафчийски отбеляза, че и в Германия са се отказали от пробите, на които в България казваме „бързи“.

Германските власти използвали антитяло тестове, които отново изискват натривка от гърлото и търсят вируса, а не това, което нашето тяло е изработило срещу него и може да се види в капчица кръв, обясни проф. Мутафчийски. 

Той обясни и разликите между видовете методики в откриването на коронавируса. Първата изважда генетичната материя на вируса. И тя се дедактира след това на машина, която казва има или няма.

Втората отново открива вируса чрез натривка, по-бърза е от RealTime теста. При нея чрез флуоресцентен метод се търсят компоненти на самия вирус – антигени върху повърхността му. Това изследване също е истинско, става бързо, но германските власти са решили, че не могат да смогнат да го правят. Тестът, който предлага и германската компания „Бош“, е именно такъв – с натривка от гърлото и се прави за два часа и половина. Той търси антиген в тялото. 

Третият е т.нар. бърз тест, който търси антитела. Когато организмът се е срещнал с вируса, е имал време да изработи такива антитела. И именно в капчицата кръв те могат да се открият. 

„Само че те се появяват едва след седмия ден от заболяването. Разбирате ли кой е най-големият проблем? Дотогава заболелите ръсят заразата седем дни“, обясни Мутафчийски. 

Той разказа още, че вече е направен експеримент с бързи тестове от три производителя. 

„На петия-шестия ден от заболяването, ама истински болни, доказани с бавния тест, нищо не показват. Как може да препоръчам такова нещо?“, попита той. 

Проф. Мутафчийски даде за пример и 62-годишната лекарка, която след конгрес в чужбина се оказа болна от COVID-19. Тя все още се лекува във ВМА. Вчера пред бТВ лекарката посочи, че вече е изработила антитела. Решила да си направи изследване не защото имала симптомите на болестта, а защото започнала да вдига кръвно.

Проф. Мутафчийски припомни, че тя няколко пъти е отбелязала в интервюто, че тестовете ѝ са били отрицателни. Но едва при последния RealTime PCR ѝ е била поставена диагнозата. 

А т.нар. бърз тест при нея е показал антитела чак на 21-вия ден от заболяването. Когато тя вече е за изписване. 

„С това ли ще търсим новото заболяване? Ще правим шашми, за да изхарчим над 150 милиона. Защо държавата трябва да се ангажира? Така се зароди един такъв спор, подклаждан от медиите, който не същестува в света. В света няма такъв спор въобще. Там се говори за възможностите за по-бързо откриване на болните и това е RealTimePCR, или антигенният тест, който отново се прави със секрет от гърлото. Така се диагностицират и грип А, и грип Б“, обясни шефът на щаба.

Мутафчийски припомни, че коронавирусът се закача за гърлото, много лесно "се ръси" и затова е толкова прилепчив. Затова и поставянето на хората под карантина е толкова важно, предупреди отново той.

Професорът прогнозира, че пикът на заболелите ще след 15 април.

"Той ще е две-три седмици, както върви ситуацията. Няма какво "да приспиваме" хората. Не знам какво трябва да ни се случи, за да се стреснат. Ще лъжем полицаите, ще бягаме през КПП-тата“, ядосва се професорът. 

Той поздрави служителите на МВР за мерките, които прилагат върху контрола на гражданите под карантина. Полицаи проверявали периодично по домовете, обаждат се и личните лекари. Това разказали близки на проф. Мутафчийски, които са под карантина и той лично ги следи. 

„Просто не знаете колко бях щастлив от това нещо. Явно действа тая работа“, завърши той.

Ключови думи

Коментари

Blagovesta Vasileva's picture
Blagovesta Vasileva
тутифрути

тогава защо се инатите

и не използвате и бавните и бързите тестове?
Blagovesta Vasileva's picture
Blagovesta Vasileva
тутифрути

какви ги дрънка,

а те какво, сега ги установяват не на 7-мия ден, а преди да се разболеят ли? Отдъде знае колко дни преди да го установят с тест той вече се е заразил- 2, 4, 10? Какво е това жонглиране с примери за ефикасност на тестове за болест, за която нищо не се знае и си ги тълкува какво му е изгодно, ударил го е на говорилня, защото съзнава че хората имат ум, не само Щаба им е източник на информация и могат сами да мислят. А всъщност всички се свежда до: " Ще правим шашми за да изхарчим 150 милиона-!!!! ...ДО ПАРИТЕ. В тяхно име ще ни баламосва с угрижен вид и лакардии.

Значи в Германия са търгаши,

Значи в Германия са търгаши, а вие в Щаба сте най-умна! Нещо става подозрително в ината на този човек
Франк Лойд Райт's picture
Франк Лойд Райт
Франк Лойд Райт

Истината

Китайците още през февруари казаха, че инкубационният период на вируса е между 20 и 30 дена. Значи заразеният носи вируса в рамките на този период, без да показва симптоми. След това реално се разболява, но не всеки. А вие си харчете пари за глупости и си играйте на карантина 14 дена... Дебили! И накрая пак ще има 200 000 болни и 4000 починали, както през 2008 със свинския грип, само дето сега ще съсипете икономиката, за разкош... Белодробната чума, с която си имаме работа, се пренася чрез течности, основно по-въздушно-капков път. Ако всички носят качествени маски и ръкавици и поддържат хигиена - опасност няма. Тя не е като бубонната чума, която се е пренасяла чрез ухапване от бълхи, въшки, комари или други подобни. Иначе начинът на действие е аналогичен - при бубонната чума вирусът се загнездва в лимфните възли и започва да се размножава в тях докато ги унищожи, а при белодробната се настанява в алвеолите на белия дроб. Така или иначе сега великият кризисен щаб прави само едно нещо - тества само пациенти, които вече са в критична фаза и са потърсили лекарска помощ. Що за безсмислица е това? Тия действат само като регистратори на тежко болните, нищо повече. Защо тогава затварят държавата? Ами за да направят обира на века...При положение, че не се прави никаква превенция, кому е нужно това? В Хонконг правителството още в началото на епидемията купи няколко милиона теста и почна да проверява всички наред. Това може би има някакъв смисъл, но ние нямаме толкова пари...

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.