Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Положителна новина от началото на пандемията в Европа дойде днес от Германия.

Концернът „Бош“ е развил успешен скоростен тест за болестта, с който може да се разбере със сигурност дали един пациент е заразен в рамките на 2 часа и половина.

Тестът ще бъде предоставен за ползване през април. След това ще бъде пуснат и на европейския пазар, както и извън Европа.

За теста се използва молекулярна диагностика и уредът Vivalytic на Bosch Healthcare Solutions.

Това е първият напълно автоматизиран процес по тестване и може директно да се използва от всякакви медицински институции, без да се налага скъпият и отнемащ ценно време транспорт на проби.

Пациентите ще разбират веднага дали са заразени и ако са положителни, да се вземат незабавни мерки за изолация и на контактните лица.

„В борбата с COVID-19 времето е основният фактор, колкото по-бързи сме, толкова по-големи успехи ще има в борбата с пандемията“, уточниха от „Бош“.

След вземане на пробата от пациента тя се поставя в уреда на „Бош“ и медицинският персонал е свободен да се заеме с други задачи. Това освобождава повече от така нужния в момента човешки капацитет.

Тестването е толкова лесно, че не се налага специално обучение - всеки човек в здравната система може да го прилага. Един уред може да направи 10 теста за 24 часа. 100 уреда се справят с до 1000 теста на ден. Започнало е и мащабното производство на уредите. В същото време Германия обяви, че заради напредването в създаването на скоростни тестове през юни ще може да тества широки слоеве от населението на случаен принцип, за да се разбере колко хора вече са изкарали болестта.

Ключови думи

Коментари

 's picture

Rhapsody of fire

Дай боже да работи прецизно.

Дай боже да работи прецизно. Ако е така-незабавно в масово производство и да дадат леценз за паралелно производство и на други фирми, разпологащи с възможности и мощности.
Емил Коцев's picture
Емил Коцев
Емил Коцев

Чакам Тъмп да изреве -

Чакам Тъмп да изреве - Америка на първо място!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.