Изследването и тестването на хора, които нямат клинични симптоми, е абсолютно ненужно“, казва изпълнителният директор на УМБАЛ „Александровска“ д-р Костадин Ангелов.

Но във времената на нови и нови съобщения за заразени и починали гласът на разума лесно заглъхва, а и при положение че има възможност да си плати, защо някой да не реши доброволно да се изследва?

В България капацитетът на лабораториите е да правят до 350 теста на ден – тези, към които насочват хората със симптоми на новото заболяване. Какво обаче би могъл да направи този, който е решил да се изследва по свое желание? И държи не на бърз тест, а на достоверните PCR?

Частните лаборатории, които предлагат тази възможност, изискват за услугата 120 лева (общо за коронавирус и за грип, само за коронавирус е сто лева) и съобщават резултата в двудневен срок. От веригата, която предоставя услугата, правят и домашни посещения за вземане на проба. Бързи тестове се правят за един следобед и струват само 30 лв., но при тях шансът за грешен позитивен и по-опасния грешен негативен резултат не са малки.

В Германия има строг критерий, определен от института „Роберт Кох“, за това кои биха могли да поискат тест, за който разходите да се поемат от здравната каса: най-вече тези, които през последните 14 дни са контактували с човек, при когото заболяването е потвърдено.

Оттам нататък на този, който поиска сам да се изследва и да плати от джоба си, ще му струва между 128,23 и 47,46 евро в Хамбург например, а в Дюселдорф – между 204 и 234,60 евро в зависимост от вида медицинска застраховка.

И шефът на института „Роберт Кох“ Лотар Вилер казва, че принципно трябва да се изследват само хората със симптоми. Най-вече с цел наличните тестове да се използват само по предназначение. Този, който кара заболяването в лека форма и заради липсващи капацитети не може да бъде изследван веднага, би трябвало да си остане вкъщи и да поддържа дистанция спрямо другите.

В Русия основно частният медицински холдинг „Инвитро“ е този, който се готви да предлага възможността за доброволни платени тестове, но засега дискусията е на етап формиране на цената. От холдинга са заявили, че ще се постараят тя да е минимална, а не 2000 рубли (45 лева), каквито бяха първоначалните информации.

„Цената със сигурност няма да бъде висока – стремим се към това да бъде минимална, тъй като разбираме важността на този тест за всички жители на нашата страна“, подчертават от „Инвитро“.

Както съобщава „Новая газета“, в Санкт Петербург от 18 март насам всеки желаещ може доброволно и безплатно да се тества за коронавирус. Мярката е по-скоро с психотерапевтичен характер: градските власти са я въвели под девиза:

"Трябва да успокоим населението.“

В градските и в районните поликлиники работят 126 звена, в които може да се направи проба за наличието на заболяването. И естествено още в първите дни се извили опашки от желаещи. А съгласно последните данни, обявени от вицепремиерката Татяна Голикова, от сряда две лаборатории в Москва и в Санкт Петербург предлагат възможността за платен доброволен тест за коронавирус.

Във Великобритания по информация на вестник „Сън“ един доброволен платен тест излиза между 249 и 395 паунда, а в САЩ, където достъпът до тестове е затруднен, един детски лекар от Санта Моника разпратил на родителите на пациентите си мейл със скъпо, но пък примамливо предложение – да си купят за 250 долара тест за вируса, който ще им бъде доставен вкъщи. И нямало нужда да са били проявени симптоми или да има други опасения – свободен пазар. Все пак лекарят предупредил, че вероятност впоследствие здравната застраховка да поеме разходите няма. Както заявява лекарят пред „Лос Анджелис таймс“, тестът бил разпродаден незабавно и той заради това поръчал допълнителни количества.

Редица други частни лекари в САЩ също предлагат на пациентите си тестове срещу заплащане, съобщава изданието. И макар да не е известно до каква степен е разпространена тази практика, тя поражда възмущение, тъй като известни личности и видни спортисти са тествани и без симптоми, докато на хората с по-ограничени доходи им се налага да чакат. Д-р Гари Коен, специалист по вътрешни болести от Бевърли хилс, казва, че е трябвало да върне много пациенти, които напразно търсели тестове.

А д-р Джефри Клоснър, сътрудник на лаборатория, в която се правят изследвания за коронавирус, посочва, че се полагали всички усилия за увеличаване на капацитета на наличните тестове. Той казва, че представата за достъпност до безплатни тестове е „илюзия“ и че американците не са готови да финансират здравна система, която би трябвало да е по-добре подготвена за кризата.

„При реакцията ни на кризата трябва да разчитаме на свободния пазар“, твърди Клоснър. „Това е Америка.“