Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

В България се случи нещо невиждано: стотици хиляди българи от чужбина - от Англия, Испания, Италия, Германия - се отправиха към  „Терминал София” (по думите на Бойко Борисов). А терминал 2, към който напираха мнозина, днес е полупразен. Причината: пандемията от коронавирус, изправила на нокти целия свят.

Германия вече наложи забрана за наемането на сезонни работници от чужбина. През годините много от тях бяха от Румъния и България. Забраната остава до “второ нареждане”. Очаква се подобна забрана да въведат и други държави от общността. Задаващата се рецесия може да изправи Европа пред нова желязна завеса, изправяйки източноевропейските правителства пред ново предизвикателство: да се погрижат за тези, които искаха да примамят у дома.

Каква е реалността?

След запитване на "Дойче веле" от Гранична полиция предоставиха следните данни: само за 10 дни от началото на извънредното положение до 23 март в България са пристигнали 109 467 български граждани.

През граничните пунктове със Сърбия са влезли 4777, с Македония - 3071, с Гърция - 21 803, с Турция - 16 638, с Румъния - 26 527 български граждани. През морската ни граница са влезли 85, а през аерогарите - 36 566 български граждани.

Вероятно още десетки хиляди са се прибрали в началото на март. Завърнаха се много гастарбайтери, студенти, както и българи без постоянна работа и с несигурни доходи. Онези “българи от чужбина” обаче, които управляващите обмисляха да привлекат обратно, осигурявайки им средства за наем и детегледачка, едва ли са сред тях.

Ситуацията на трудовия пазар

По данни на Агенцията по заетостта през февруари безработицата в България отбелязва минимален спад - до 6,2%, като и на месечна, и на годишна база спадът е 0,1%. Общият брой на безработните в бюрата по труда е бил 202 500.

Когато излязат окончателните данни за март обаче, картината на трудовия пазар ще се промени коренно и ще покаже влошаване. От Министерството на труда и социалната политика вече са уловили покачване на регистрациите за безработни в бюрата по труда. Само за периода 16-20 март са се регистрирали 6894 безработни (на ден средно по 1379), в т.ч. и хора, завърнали се от чужбина. За същия период на 2019 темповете са били по-ниски - тогава на ден са се регистрирали средно по 1050 души. Към 20 март т.г. общият брой на безработните, регистрирани в бюрата по труда, е 203 615. Това е с 0,3% повече в сравнение с 20 февруари, когато е бил 202 980.

Работа след края на пандемията?

Как ли ще изглежда трудовият пазар, когато заплахата “коронавирус” отшуми? Никой не знае. България може и да се окаже с излишна работна ръка.

През февруари например най-търсените професии са били бармани, сервитьори, готвачи, камериерки; оператори на стационарни машини и съоръжения; продавачи; квалифицирани работници за производство на храни, облекло, дървени изделия; работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт; персонал, полагащ грижи за хората; монтажници; работници по събиране на отпадъци; металурзи, машиностроители, занаятчии.

От тези, които са били освободени от работа в началото на извънредното положение - 16-20 март, най-много са били заетите в преработващата промишленост - 16,6%. Следват ги търговията, ремонти на коли, хотелиерство и ресторантьорство.

Наред с вълната възвръщенци започнаха и първите големи съкращения - трите завода на “Язаки България”, които произвеждат автомобилни компоненти, спират работа. Засега временно - до 5 април, но от тези мерки ще бъдат засегнати над 5600 работници. И друг голям работодател - “Арсенал”, смята да освободи близо 3000 от около 9000 заети. На първо време обаче оръжейната компания ще се ограничи до 2000 съкратени.

А пари откъде?

Тези настоящи и последващи вълни от безработни поставят под риск бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО), който е 12,5 милиарда лева (6,4 млрд. евро) за 2020 година. От тях 10,57 милиарда лева (5,41 млрд. евро) са за пенсиите. И тъй като осигуровките, които се събират, не стигат, близо 40% от сумата “допълва” бюджетът. Сега обаче минусът ще е по-голям, така че още пари на данъкоплатците ще отидат за пенсии на фона на намаляващи заради рецесията бюджетни приходи.

В бюджета на ДОО за фонд “Безработица” са предвидени близо 438,3 милиона лева (224 млн. евро). Но от него освен парите за безработни вече ще се изплащат и записаните в Закона за извънредното положение компенсации. Те са в размер на 60% от размера на осигурителния доход за януари 2020 година, който е 1037,56 лева (530 евро). Те ще се дават в продължение на максимум 3 месеца на работодатели, чиито работници са застрашени от съкращения. Все още не е известно по какви критерии ще се отпускат. Към очакваните повишени разходи ще се прибави и ръстът на болничните, макар в началото на годината да бяха със 130 хиляди по-малко от януари 2019 г.

Засега управляващите изчакват докъде ще се разпростре бедствието, преди да пристъпят към вадене на още пари. Този път обаче е различно. Няма да има терминал 2. И тези, които се завърнаха, ще останат. Поне на първо време.

"Дойче веле"

Коментари

 's picture

Petyo9

Какво ще

им предложи? Ще им предложи един гол (в ръката нож).
Емил Коцев's picture
Емил Коцев
Емил Коцев

Гойко Мисиркин лъга, лъга и

Гойко Мисиркин лъга, лъга и май, стана – Не си пожелавай нещо, за да не ти се случи! Те това стана!
Франк Лойд Райт's picture
Франк Лойд Райт
Франк Лойд Райт

Възмутен

Западна Европа може да купува труда на българите евтино, но когато тези същите останат без работа биват отпратени обратно, за да тежат на нашата социална система. Да ви сера и на съюза !!!

Хубаво е

Човек преди да се възмущава да се осведомява. Ако завръщащите се у нас работници от ЕС са се осигурявали там и имат право на обезщетение при безработица по законите в съответната страна получават и у нас обезщетенията си от страната в която са работили.
Емил Коцев's picture
Емил Коцев
Емил Коцев

М, да, много си прав.

М, да, много си прав. Безчовечни са тези страни в Западна Европа, които всяка година пускат безпрепятствено милиардите спечелени у тях да изтекат от техните икономики, като потребление за да се влеят, като инвестиции в България и да участват във формирането на брутния вътрешен продукт! Направо черна неблагодарност!
Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

Трудни години, нелек живот...

Облажилите се от властта олигарси, , хитреци и мошенници, тарикати като Божков, Баневи, Пеевски, и т.н. с помощта на силни, най- властовите политици, срещу кеш, разбира се, са натрупали запаси за поколения напред. Но останалите какво да правят? Не всички са способни като Доган например, специалист по всичко, като Гергов с Пловдивския панаир, ЦУМ,, Варненската дупка, Вилите на ЦК но БКП, които са кацнали върху голям раиски терен над варненския морски бряг, БСП- Папазов , който купи в съмнителна сделка ТЕЦ Варна, за да я продаде набързо на Доган, и много други. Тези наши братя и сестри, които се връщат вероятно с дребни спестявания, съшо трябва да се хранят, лекуват, да учат децата си. Тук е мястото на социалната държава, тук е мястото на висококласните патриотични правителства, не да раздават излишъците през последните години по популистки маниер, а да кътат бели пари за черни дни, дори и да не са много. В случай на кризи държавите, за да защитят от обезценяване финансовите си резерви, изкупуват американския дълг, фактически ценни книжа, които се считат за не обезценяеми. Най-стабилните в това отношения са US Traeusuries . В момента най-много ценни книжа от този вид имат Япония на първо место, после Китай, Бразилия, РЕПУБЛИКА ИРЛАНДИЯ, Люксенбург, Швейцария, Хонконг, уж бе ограбена колония, офшорните Кайманови острови, Белгия. ИРЛАНДИЯ - 71 хиляди кв. км., население 4, 8 млн. Долу-горе сходни параметри с България. За да запази резерва си , тя е с висок жизнен стандарт, сред най-богатите, също член на ЕС, е закупила в различни времена акции, чиято обща стойност е 271 милиарда долара. Русия в момента има акции от този вид на стойност малко над 10 млрд. България не е упомената. Ето, от такива компетентни и патриотични правителства се нуждае България - да се грижат за народа си и по-малко за джобовете си. Ирландия, ако не греша, е била първата английска колония -1156 г. Освободила се рано и помислила за народа си. Ако е била в орбитата на Русия навярно щеше да бъде като нас. Русия ни ограбва, но и ния щедро харизваме големи суми на Русия, като например умишлено загубения арбитраж с Газпром за 1,7 милиарда, нежеланието ни Русия да ни върне надвзетото от високата цена на газа, както направи Ердоган. Г-жа Милчева пише разследващо. Аз лично бих искал да включи абзац каква ще е ситуацията, ако България беше влязла в зоната?
Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

БРАВО, ЧЕП ЗА ЗЕЛЕ, ЗА ТОЧНАТА ИНФОРМАЦИЯ!

Но, ако правителството бе загрижено за подъниците си, щеще да отдели от хипертрофиралата администрация един-двама - юрист и социален специалист, и да ги наглежда от време на време. Те се нуждаят от защита, още повече, че много от тях са с ниско образование. От друга страна тези наши братя и сестри внасят спестяванията си, ако имат, в български трезори.

Никой не им дължи нищо

Избрали са да живеят и работят в чужбина. България не им дължи нищо. Но нека видим кои се връщат? Основно гастарбайтерите, които нямат сериозна работа или бачкат на черно. Звучи ми като по време на тошовизма, че държавата е длъжна да гарантира живуркането на всички. Според мене България трябваше да затвори границите, за да спре притока на хора, потенциални носители на корона вирус. Орбан е 100% прав. В ситуация като сегашната, мрънкането за човешки права е глезотия. А къде са човешките права на тези, които починаха, заразени от внесен отвън вирус?

Калин

Чакайте сега, значи те са заминали, плащали са данъци и осигуровки в чужбина, а сега какво ще им предложи България. А те какво са предложили на България като са заминали за чужбина. Когато един американец отиде на работа в Португали и работи там 10 години, когато се върне в в САЩ какво ще му предложи САЩ ?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.