Джихадистите от т.нар. Ислямска държава са хвърлили срещу кюрдите в Кобане отровен газ, съобщи ТАСС. Терористите са използвали вид химическо оръжие, което поразява очите и предизвиква виене на свят. Агенцията, която се позовава на информация на Асошиейтед прес, съобщава още, че лекарските екипи в Кобане нямат лекарства и препарати срещу отровните газове. Особено силен бил техният ефект върху очите, които сълзяли в продължение на часове.

Твърди се, че главорезите от ултрарадикалната групировка са използвали и друг път химически оръжия в боевете им с редовната сирийска армия. Те вероятно са се сдобили с отровните вещества от складовете на войската на Башар Асад, още преди химическите оръжия на Сирия да бъдат унищожени на американски военен кораб в морето през лятото на тази година.

Снощи САЩ и коалицията, която се бори с джихадистите, нанесе 10-ина удара от въздуха по позиции в Кобане. Все още обаче терористите се сражават за града и вече около месец държат под контрол една трета от него. В началото на седмицата Турция разреши на кюрди от Сирия да преминат през нейна територия и да се включат в защитата на града. Но те все още не са достигнали до Кобане.

През последните 36 часа сирийската армия засили бомбардировките срещу крайните ислямисти в редица точки в страната. Извършени са над 200 атаки с бойни изтребители, съобщи Би Би Си.

Въпреки интензивните въздушни удари обаче все по-ясно става, че войната срещу джихадистите може да бъде спечелена само със сухоземна операция. Експерти от Пентагона очакват решение за подобна акция от президента Барак Обама, но той така и не се решава на такава стъпка.