Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Списъкът на икономическите сектори, които ще могат да се ползват от изплащането от страна на държавата на 60% от работните заплати на служителите, ще бъде актуализиран и разширен до няколко дни. Това заяви днес пред БНТ социалният министър Деница Сачева. 

Думите й идват в отговор на критиката на експертите по отношение на заявеното намерение на властта да компенсира само тези бизнеси, които е затворила с нарочен акт. Така излизаше, че цели сектори от икономиката - като дребни търговци, индустрия и други няма да получат достъп до програмата, въпреки че е пределно ясно, че оборотите им са сринати и приходи практически нямат, макар и да работят. 

Според Сачева в момента се обсъжда кои сектори могат да попаднат в програмата и до няколко дни ще стане ясно какво е решено. Лично тя смята, че по-голямата част от икономиката ще може да се възползва. 

"Никой не може да прогнозира колко ще продължи кризата и по какъв начин ще се отрази на различните сектори на икономиката. Непосредствено очевидно е, че са засегнати турзимът, транспортът, събитията, които се организират, обучителният сектор." 

Така тя обясни решението засега да не се помага само на затворените бизнеси. Все пак призна, че икономиката е взаимносвързана и е неизбежно да пострадат и другите сектори. Кои ще се компенсират? 

Всички икономически сектори, които са засегнати от кризата”, обобщи министърът.

Тя каза, че най-дългият срок за негативно отражение, който правителството пресмята, е равен на 18 месеца. При всяко положение проблемите ще се усещат още поне 7-8 месеца. 

По отношение на безработицата и постоянното й покачване Сачева видя и положителното.

"Да, среднодневно около 1300 души се регистрират в бюрата по труда, но така и 3200 души намериха работа в този период - от 16 до 20 март. Има сектори, в които търсенето на работна ръка нарасна - хранителни вериги, онлайн  търговия, фирми за доставка."

От сметките на Сачева обаче излиза, че за 4 дни от 16 до 20 март са регистрирани около 5200 души при 3200 наети.

Коментари

Сметки без кръчмар

Кръчмата е затворена. Персоналът е на борсата.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.