Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Загубите на независимия културен сектор от въвеждането на забраната за провеждане на културни събития до юни 2020 г. ще бъдат над  7 милиона лева. Ако забраната за провеждане на културни събития продължи до края на 2020-а, загубите ще надхвърлят почти 16 милиона лева. Това показват резултатите от проучване, направено сред почти 500 независими културни организации и артисти от различни градове в България.

Проучването е инициирано от работна група, в която влизат различни организации от независимия културен сектор, и междинните резултати ще бъдат представени официално на министъра на културата на среща в петък, 27 март 2020 г. - Международния ден на театъра. Събирането на данните за проучването ще продължи до 29 март. Всички културни организации и артисти на свободна практика могат да се включат в него ТУК.

Независимият културен сектор е сред първите в страната, който успява да предостави междинни данни за загубите, реализирани вследствие на извънредното положение.

В началото на седмицата над 1000 представители на културния сектор изпратиха писмо до министър Боил Банов с копие до вицепремиера Томислав Дончев, финансовия министър Владислав Горанов, председателя на парламента Цвета Караянчева и еврокомисаря Мария Габриел. В писмото се настоява за въвеждането на две спешни мерки, които да предотвратят ликвидирането на независимия културен сектор в страната. Едната от тях е социален фонд, който да подкрепи бедстващите независими артисти, които в сегашната ситуация не са в състояние да упражняват професията си и на практика са лишени от доходи. Те са най-ощетената  група, която вече е затруднена да посреща дори битовите си нужди. Втората мярка е създаването на структурен фонд, който да подкрепи независимите културни организации, които в сегашната ситуация изпитват тежки затруднения и някои от тях са застрашени от изчезване.

Заради въведеното извънредно положение в страната част от тях бяха принудени да отменят събития, по които вече са направени разходи, а други понасят щети във вече планираните си бюджети поради замразените продажби на билети за обявени предстоящи събития.

В писмото си организациите и артистите настояват тези две мерки да бъдат финансирани чрез средства от европейските фондове, предвидени за управление на кризисната ситуация. Опасенията на независимия сектор са, че ако тези мерки бъдат финансирани през вече гласувания бюджет на Министерството на културата за сесии за създаване на независимо културно съдържание и събития, това ще нанесе непоправими щети за сектора и ще има дългосрочни последствия в бъдеще.

Независимата културна сцена осигурява огромна част от достъпа на публиките до международно културно съдържание и до съдържанието, създадено от независимите артисти в страната. Тя е и основният посланик на съвременната българска култура в Европа.

Културната общност напомня, че през миналата седмица Европейската комисия одобри пакет от 13 млн. евро, предложен от правителството на Дания, чиято цел беше да покрие щетите от отменени събития заради извънредните мерки, свързани с COVID-19.

В инициативната група, създала проучването, участват представители на организациите:

 • АСТ - Асоциация за свободен театър
 • Арт Фест
 • Българска музикална асоциация
 • Derida Dance Center
 • Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура - 36 маймуни
 • Театрална компания МОМО
 • Фондация "Арт Офис"
 • Фондация "Арт Линк"
 • Фондация “Брейн Стор Проджект”
 • Фондация "ЕДНО за култура и изкуства"
 • Фондация "За Родопите"
 • Фондация “Информбюро"
 • Фондация "Театър Корсар”
 • Фондация “Театър в куфар”.

Коментари

Buba Mara's picture
Buba Mara
bubamara

Незави... какво!?

Интересно кое пък е зависимо изкуство. По-простите тук сметаме, че или има изкуство, или такова липсва. Затова не сме се достигнали до мисловните глъбини по линията "зависимо-независимо". Сигурно щото не висим под опашката.
Christian Bakalov's picture
Christian Bakalov
Christian Bakalov

"Независимия" културен сектор

"Независимия" културен сектор, който сега чака пред вратата на държавата да му подари няколко милиона за да го спаси от изчезване. Като доказателство за независимост, няма по показателно! - това е което написах в един общ чат в който се опитвам се да убедя колегите ми от този самоопределящ се "независим сектор", че колкото и добре да звучи, те са далеч от това да са независими и това, че комуникират едно невярно определение на, какво са те реално, ще им изиграе лош номер в бъдеще! Не може да получаваш субсидии от Министерство на Културата, Община и Европейски фондове или Америка за България и да претендираш за "независимост". Ние, както и стотиците хиляди наши колеги от европейските страни, които функциониране благодарение на държавни средства сме "артисти на свободна практика". Останалото е арогантна демагогия, която ще плащаме с една вечна не съпричастност на Обществото към проблемите на този сектор! Интересно ми е колко са загубите на всички "независими" фризьорски салони в Бг или на всички "независими" транспортни фирми, които за разлика от много от тези артисти и организации не получават субсидии от държавата за да функционират и произвеждат. И какво ли си мислят хората от тези сектори, когато четат тази статия. Някой от тези "независими" артистични организации са напълно частни бизнеси, които функционират с държавни субсидии и сега претендират пак с държавни пари да бъдат спасени. Явно навлизане в нова икономическа ера, на неолибералния комунизъм, ще е много забавно!!! А претенциите за интернационалното присъствие на тези артисти е илюзиорно, да не кажа, лъжливо. Нито един артист от подписалите не може да докаже европейско или интернационално турне. Това не са единствените "алтернативни факти" с които се парадира, но мисля и тези стигат за да се добие представа за ситуацията.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.