Японският премиер Шиндзо Абе и Международният олимпийски комитет (МОК) решиха за едногодишна отсрочка на Олимпийските игри в Токио (24 юли - 9 август) заради пандемията с Covid-19. Това е станало в телефонен разговор между министър председателя и шефа на МОК Томас Бах.

Предложението дойде от държавника, а малко по-късно Бах го потвърди. Същата е и съдбата на Параолимпийските игри.

Абе сподели, че отлагането е неизбежно, ако игрите през 2020 г. не могат да бъдат проведени в пълния състав на държавите. Вчера Канада и Австралия обявиха, че няма да пуснат спортистите си на Игрите. Великобритания обмисляше същата мярка.

Вчера Бах обяви, че МОК ще оповести решението през следващите 4 седмици, но в Токио изпревариха комитета. В последните дни стана ясно, че след дълго отричане се обмисля отлагане с четири седмици, 40 дни или повече.

Само допреди няколко дни МОК, организационният комитет в Токио и японското правителство настояваха, че няма планове за отлагане на Олимпийските игри и че те ще се проведат след 4 месеца. 

 
Много страни, начело с Великобритания и Франция, призоваха МОК да вземе бързо решение.

"Знам, че това е съкрушителна новина за много хора, спортисти, треньори, служители и фенове, но това без съмнение бе правилното решение и всеки трябва да ги последва", изтъкна канадският премиер Джъстин Трюдо.

Американският олимпийски и параолимпийски комитет скоро ги последваха, като посочиха "огромните" пречки, които пандемията е нанесла на тренировъчния и квалификационен процес.

"Най-важното ни заключение от тази широкообхватна реакция сред спортистите е, че дори и настоящите значими притеснения за здравето да бъдат разсеяни до края на лятото, огромните пречки над тренировъчната атмосфера, допинг контрола и квалификационния процес не могат да бъдат преодолени по удовлетворителен начин", сподели комитетът в изявление.

Олимпйските комитети на Бразилия, Словения и Германия също подкрепят отлагането. Апели имаше също от САЩ и от спортове като леката атлетика.

Игрите последваха съдбата на другия голям спортен форум тази година - Евро 2020, също отложено за догодина. В момента целият световен спорт е под карантина. 

Модерните Олимпийски игри никога досега не бяха отлагани за 124 години, освен заради Първата и Втората световна война - 1916 г., 1940 г. и 1944 г. В Москва (1980 г.) и Лос Анджелис (1984 г.) имаше бойкоти на страни заради Студената война.