Япония за първи път от началото на пандемията с коронавирус обяви, че обмисля изместване на Олимпийските игри в Токио това лято - 24 юли - 9 август, информира "Ройтерс".

Досега организационният комитет твърдо отхвърляше призивите на мнозина в спортните среди, подобно на Международния олимпийски комитет (МОК). Много от големите спортни състезания до лятото вече са отложени - Евро 2020 по футбол, "Ролан Гарос", първите стартове от Формула 1, спрени са вътрешни първенства, олимпийски квалификации и т.н.

Преди дни олимпийският огън беше пренесен от Гърция до Токио със самолет.

"Ройтерс" цититира неназован източник от организационния комитет, който е заявил, че отлагане вече се обсъжда. Например с 40 дни назад. В Токио вече се оглеждали не само за една възможност, а имали "варианти B, C, D и E".

Официални лица от няколко големи спорта, начело с леката атлетика, вече призоваха японците да отложат форума - дори за следващата година, както УЕФА направи с Евро 2020.

И тук основен фактор са загубите, които организаторите ще понесат - от спонсори и тв права. Последните се държат от американската компания "Комкаст", която е платила над 5 милиарда долара за правата. В момента обаче на никого в Америка не му е до спорт, не само на състезателите, пише Ройтерс.

САЩ, които имат огромно влияние в МОК и много международни федерации, вече няколко пъти призоваха Токио да отложи Игрите. Отговорът от Япония досега беше "не", както и от Лозана.

В Страната на изгряващото слънце са вложили рекордните над 25 милиарда долара за събитието, половината от които са за инфраструктура. В Япония има над 1000 установени случая с коронавирус, а починалите са 36.