Патриарх Неофит произнесе молитва към Исус Христос тази вечер, предавана директно по БНТ.

Това стана на фона на 10-минутен камбанен звън, разпореден във всички епархии, с призив за обща молитва за засегнатите и като знак за съпричастност с болните.

В посланието и последвалата молитва той се обърна към вярващите да спазват стриктно указанията и да са отговорни, но не призова за затваряне на храмовете точно по време на Великия пост.

Във време на изпитания народът ни е застрашен от разширяващата се пандемия. Когато болестта е близо до нас и виждаме страданията на човеците, всички сме призвани да бъдем отговорни към ближния, народа и родината ни.

Той напомни, че ясно съзнава, че сме в периода на Светата четиридесетница – "дни, наситени с покаяние и постоянна молитва".

"С отеческа загриженост се обръщаме към вас, скъпи братя и сестри - да съобразим всекидневието си с всички изисквания на извънредното положение.

Да се спазват препоръките на Св. синод и митрополитите", каза още патриарх Неофит.

Клуб Z напомня, че само преди дни първо Николай Пловдивски, а после и още митрополити призоваха за отговорно поведение, но не и за затаряне на църкви и прекратяване на причастието.

"Вярата ни и Христовата любов, които горят в нас, са щит, който ще ни предпази от предизвикателствата на деня. Да не униваме и въпреки трдностите да бъдем бодри и непрестанно да се молим, да се въздържаме от всяко зло – да не забравяме Христовата повеля: "В света скърби ще имате, но дерзайте – Аз победих света", каза още патриархът.

Той призова още за домашна молитва в подкрепа на болните, медиците и воинството.

"Останали в домовете си пред домашната икона, притихнали с покайни сърца, да отправим взор към Спасителя Христа с молитва за изцеление на болните и подкрепа на нашите медици, правителството и войнството, и всички, които не пестят сили и средства в това усилно време, като се помолим."

Ето и пълния текст на молитвата му:

„Господи Иисусе Христе, Боже наш, истински Лекарю на душите и телата, Който прояви толкова добротворство и направи здрави страдащи телесно и душевно люде, приеми благосклонно нашето моление.

Боже, Чудотворче, със Своята мощна сила прогони убийствения вирус, който предизвиква страх, страдание и смърт. В тези дни на изпитание на вярата ни успокой тревогите и изцели заболелите.

Господи, прекрати силата на болестта, младежите запази и вразуми. Заболелите и старите хора подкрепи и ги дари със здраве, спокойствие и бодрост по застъпничеството на нашата Владичица Пресвета Богородица, на преподобния наш отец Йоан Рилски Чудотворец, на светите Безсребреници и Лечители Христови, и на всички светии“. Амин.

Божията благодатна помощ да бъде с всички нас!

Бог да пази България!

† НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ