Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Как мисленето и чувствата ни се влияят от капитализма, който не е единствено експлоататорски икономически режим, а и културна система - това се надяваха да покажат организаторите. С 250 обекти от сферата на културата, историята и бита, представени в музея на изобразителното изкуство в Бон като доказателства за това, че основите на капитализма са заложени много по-рано от края на XVIII век.

Например първият известен в световен мащаб регистър на покупките на недвижими имоти в Германия от 1140 година или пък първата книга с двойно счетоводство от Генуа от XIV век. Между другото - част от изложбата е и един стар мобилен телефон с бутони на Ангела Меркел, който днес изглежда доста демоде.

„Не можем просто да кажем: капитализмът е боклук. И не искаме това“, подчерта кураторът на изложбата Волфгер Щумпфе. И още един цитат - от британския културолог Марк Фишер: „По-лесно е да си представим края на света, отколкото края на капитализма.“

Във времената на коронавирус това вече звучи по-малко достоверно, особено за т.нар. от куратора непривилигировани, които виждат повече обратната страна на капитализма.

Но - „Ние, капиталистите“, както е наречена изложбата, тръгваща от началото и стигаща до турбо (още не до корона), изследва явлението от културно-социологическа перспектива в стремежа си да установи дали индивидуализмът или рационализмът не са възникнали далеч преди индустриализацията, подготвяйки почвата за случилото се от края на XVIII век нататък.

Показаното е пъстро многообразие, както разказва кураторът - предмети от бита от по-ранни времена, произведения на изкуството (картини и скулптури), откъси от филми, книги, инсталации, третиращи различни свързани с капитализма теми не без намигване. Акцентирано е както върху предимствата, така и върху недостатъците на капитализма, с който - без съмнение - се свързва немалко негативизъм и надали някой остава очарован, когато го нарекат капиталист. Но така или иначе капитализмът се крие в ДНК-то на всеки от нас, изтъква анонсът за изложбата.

„Опитваме се да бъдем неутрални“, казва по този повод кураторът Щумпфе и допълва: „Подчертаваме, че ние, в нашата част на света, имаме много предимства от капитализма за сметка на другите части - и доброто здравеопазване, и материалното благосъстояние. Затова искаме, от една страна, да покажем, че капитализмът води към напредък, но от друга - ощетява, което също е част от експозицията.“

Организаторите проявили предусмотрителност в контекста на коронавируса - до включеното в изложбата (макар и зад решетки) златно кюлче, което всеки може да докосне, написали, че това става единствено и само на собствена отговорност. До слушалките пък, с които могат да се чуят различни съпътстващи изложбата звуци, изрично отбелязали, че се дезинфекцират постоянно.

Но надали са очаквали, че изложбата ще е достъпна единствено и само за ден - непосредствено след откриването й и тя затваря, както всички останали културни институции в Бон засега до 19 април. Принципно „Ние, капиталистите“ би трябвало да бъдe на вниманието на публиката до 12 юли, така че още имат шанс.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.