Чуват се призиви да се прекратят климатичните политики, докато трае кризата с коронавируса. Чешкият министър-председател Андрей Бабиш предложи Европейската зелена сделка да се прекрати. Бабиш е добре познат популист, а този тип призиви са неразумни, подобни мерки няма да проработят. Те ще имат негативен икономически ефект, но популистките призиви са популярни, какво да се прави. 

Защо подобни идеи са неразумни:

1. Зелените политики имат сравнително дълъг технологичен период на реализация. Докато се появи някакъв ефект от тяхната промяна, кризата ще е отминала.

2. Отмяна на неща като търговия с емисии например ще има ефект, подобен на национализацията на хазарта - нищо няма да се промени, хиляди договори ще бъдат нарушени, ще бъде предизвикан допълнителен шок за много бизнеси, инвестиционното доверие към страните, извършили подобно нещо, ще спадне рязко, последствията за бъдещите инвестиции ще са тежки и продължителни.

3. Основен аргумент на подобни призиви е, че отмяната на търговията с емисии или други подобни мерки ще намалят цените на енергията, оттам и много други цени ще паднат, хората ще си поемат глътка въздух. В момента цената на петрола е стигнала почти до дъното, газът е евтин в голяма степен благодарение именно на стандартни европейски политики, сходни на мерките, обсъждани като част от Зелената сделка, а цените на въглеродните емисии също са спаднали рязко, от €25-30 до €15. С други думи, кризата така или иначе работи в полза на по-ниски цени на енергията.

4. "Отмяна на зелените политики", каквото и да означава това, ще удари мерките за енергийна ефективност и съответно ще доведе до дългосрочно повишаване на разходите по веригата.

5. Климатичните политики създават много повече работни места, отколкото затварят. Тези работни места в повечето случаи са с по-висока добавена стойност, по-високотехнологични, по-добре платени. Оттеглянето от тях ще доведе до загуба на качествени работни места.

6. Климатичните политики насърчават развитието на новите енергийни технологии. Отказът от тях би довел до забавяне на технологичното обновяване на индустрията ни, а на европейско равнище до загуба на конкурентоспособност.

7. Зелените политики насърчават развитието на възобновяемата енергия, която, при сравнение на нови инсталации, е просто по-евтина на квтч. Тоест това е призив не за намаляване на цените на енергията, а за увеличение.

8. Зелените политики означват също така и чист въздух. Известни са ми спекулациите как тези политики замърсяват въздуха, но това е просто нелепа спекулация.

9. Зелената сделка, противно на очакванията, надеждите и страховете, не предлага нови пари. Тоест няма да има какво да се спести.

10. Зелените политики са важен инструмент за повишаване на енергийната сигурност на страната, стига да се управляват отговорно, нещо, което няма нищо общо с това дали са зелени или не.

11. В крайна сметка Зелената сделка е стимулационен икономически пакет. За справяне с негативния икономически ефект от вирусната криза ние ще имаме нужда именно от пакет от икономически стимули.

12. Последно: Без съмнение коронавирусът ще се отрази на Зелената сделка, на нейната структура и правила на прилагане. Разумно обаче е тази промяна да бъде в посока на нейното рационализиране и на налагане на много по-стриктни критерии за ефективност на инвестициите. Не кради, не пилей, мисли - това са принципи, които трябва да бъдат въведени много по-строго и безкомпромисно в сделката и във всички зелени политики.

Препубликуваме текста от профила на автора във Фейсбук с негово разрешение.