За нови 11 случая на установен COVID-19 съобщи днес началникът на щаба за борба с щама ген. Венцислав Мутафчийски. С това общо стават 92.

Вирусът продължава да се разпростира географски. Два случая са установени в Смолян и във Велико Търново. И двамата пациенти са в добро състояние. При този в Смолян става въпрос за завърнал се преди два дни от Англия човек. Нов случай от Банско няма. Курортният град бе затворен снощи. Всички останали установени днес положителни проби са в София.

Парламентът е в особена ситуация сега, защото се гласуват закони, които са много важни, посочи Мутафчийски в отговор на въпрос няма ли щабът да препоръча разпускане и на Народното събрание.

В момента в НС се гласуват мерките, свързани с обявеното извънредно положение.

Проверката на депутатите е с термометри - както се прави на летището. Разбрали сме се вентилацията да се спре и проветряването да се извършва през вратите и прозорците, обясни още Мутафчийски.

И допълни, че в случая с круизния кораб "Даймънд принсес", който пламна с коронавирус, е било установено, че заразата се разпространява бързо през вентилацията. 

Мутафчийски посочи още, че се обмисля се вариант за временни лазарети за по-леките случаи, както и за място за настаняване на възрастни хора, по-уязвими към вируса, по примера на други европейски държави. От думите му се разбра, че държавата вече организира логистиката по настанявянето на възрастните хора.