За първи път, откакто е канцлер, Ангела Меркел ще се обърне към нацията тази вечер. Повод за речта й е епидемията от коронавирус. Речта ще е на предварителен запис и ще бъде излъчена в 19,20 часа местно време по обществените телевизии и радиостанции.

Не е ясно какво точно ще каже канцлерката на германските граждани. Според източници от канцлерството тя няма да обявява извънредно положение, да налага забрана за излизане или да обявява каквито и да било нови мерки, а ще призове всички да спазват вече наложените и да проявят отговорност. Поради бързо променящата се ситуация обаче речта й може и да се промени.

Днес институтът „Роберт Кох“, който следи кризата в Германия, предупреди, че ако хората не спазват наложената социална изолация, може да се стигне до 10 милиона заразени до юни.

„Имаме експоненциален растеж. В началото сме на епидемия, която ще е тук още много седмици и месеци“, заяви директорът на института Лотар Вилер.

В Германия има 8198 заразени и 12 починали.

Дали взетите сега мерки ще повлияят ще може да се прецени след две седмици, обясни още той. Можем да спрем болестта, ако се спазват хигиенните мерки – да си мием ръцете и да стоим на разстояние, посочи за пореден път Вилер.

Междувременно една новина обезпокои за кратко страната – град Хале поиска подкрепа от армията. Наложи се военната министърка Ангерет Крамп-Каренбауер да разясни, че става дума за поискана помощ за спешното изграждане на болница само за заразени с вируса.