Хотелиерският и ресторантьорският сектор в Румъния ще съкрати 320 000 служители заради епидемията от коронавирус, съобщава румънският в. "Адевърул", цитиран от БТА.

Организацията на собствениците на хотели и ресторанти в Румъния (ОСХРР) заяви, че заради епидемията от коронавирус от общия размер на оборота на този сектор, оценяван на 3 милиарда евро, ще бъдат загубени 2,4 милиарда евро тази година, а от общо 400 000 служители около 320 000 ще бъдат съкратени.

Организацията е провела проучване сред 341 компании, заключенията от което сочат, че продажбите им са спаднали с 80 процента през последната седмица, а 85 процента от фирмите ще затворят и ще са принудени да изпратят над 28 000 служители в безработица.

"Румъния се сблъсква с безпрецедентна криза, която ни задължава да заемем твърда позиция и да искаме от властите незабавни мерки, за да не станем свидетели на необратим финансов срив за операторите от този сектор", се посочва в съобщение на ОСХРР.

Снощи румънският вътрешен министър Марчел Вела обяви нови мерки срещу разпространението на коронавируса в рамките на въведеното в началото на тази седмица извънредно положение. Той съобщи, че обслужването и консумацията на храни и напитки в ресторанти, кафенета и хотели ще бъдат преустановени.

Същевременно "Адевърул" цитира финансовия министър Флорин Къцу, който уверява, че правителството е готово да подкрепи икономиката на страната и в момента подготвя пакет мерки на стойност два процента от брутния вътрешен продукт (БВП).

"Имаме пакет мерки, които се уточняват в момента, и мисля, че ще бъде важен пакет за Румъния - близо два процента от БВП, ако предприемем всички мерки за три месеца", заяви Къцу за телевизия "Диджи 24".

Той уточни, че мерките предвиждат помощ в случай на техническа безработица, гаранции за отпускане на кредити и дори отлагане на плащането на данъците за някои компании.

Правителството на Лудовик Орбан се събира днес на заседание чрез телеконферентна връзка, на което се очаква да бъдат одобрени първите мерки в подкрепа на компаниите и служителите от засегнатите от пандемията на коронавируса сектори. Орбан заяви по повод тези мерки, че ще бъде даден "един силен сигнал към трудещите се и икономиката".