Великобритания обяви, че ще даде кредитни гаранции в размер на 330 милиарда лири (399 милиарда щатски долара) и още 20 милиарда лири данъчни отстъпки, грантове и други видове помощ за бизнеса, който страда заради разпространението на коронавируса, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Финансовият министър Риши Сунак повтори обещанието си да направи каквото е необходимо, за да помогне на всички сектори - от продажби на дребно и барове до летища, които почти напълно спряха работа.

"Сега не е време за идеологии и правоверство", каза вчера Сунак. "Време е да бъдем смели, време е за кураж", допълни той.

Испания обяви пакет в размер на 200 милиарда евро, с който да бъдат подпомогнати компании, защитени работници и други уязвими групи, засегнати от кризата.

Половината от тази помощ ще са гарантирани от държавата кредити за компании, а останалата част - заеми и помощи за уязвими хора. Около 117 милиарда евро от цялата сума ще бъде мобилизирана от държавата, а останалата част ще дойде от частни компании.

"Това са изключителни мерки, без прецедент в нашата демократична история", каза премиерът Педро Санчес на видеобрифинг за журналисти.
Канада ще обяви днес спасителен пакет в размер на 27 милиарда канадски долара (19 милиарда щатски долара).

Правителството на САЩ обеща да инжектира 1 трилион долара в националната икономика за справяне с последиците от новия коронавирус.

Сесията на Нюйоркската фондова борса приключи вчера с рязък скок на котировките, след като администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп и Управлението за Федерален резерв представиха нови мерки в подкрепа на американската икономика на фона на разпространението на новия коронавирус, предаде Франс прес.

Ден по-рано Уолстрийт преживя заради пандемията един от най-големите си сривове в историята.

Промишленият индекс "Дау Джоунс" приключи вчерашния ден с ръст от 5,20 процента до равнище от близо 21 238 пункта, а този на високотехнологичните дружества "Насдак" се повиши с 6,23 процента до 7334 пункта. По-широкообхватният "Стандард енд Пуърс" 500 скочи с 6 процента до 2529,19 пункта.