Над 8000 души са починали от новия коронавирус по света, сочат официални данни, компилирани от Франс прес. Най-много смъртни случаи има в Европа, следвана от Азия. Към 12 ч. по Гринуич (14 ч. българско време) днес от коронавируса са починали 8092 души. Най-много смъртни случаи има в Европа (3422), следвана от Азия (3384), откъдето тръгна разпространението на заразата. С 684 починали през последните 24 часа и общо 78 766 заразени, Европа е континентът, на който вирусът се разпространява най-бързо, отбелязва Франс прес. При публикуването на тази информация заразените в света бяха 204 669, починалите - 8 270, а оздравелите - 82 868.


10:54 Кремъл отрича, че сее дезинформация за коронавируса

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Кремъл отрече днес твърденията, че води медийна кампания за дезинформация, която да засили последиците от коронавируса на Запад. Според вътрешен документ на ЕС руски държавни медии и прокремълски издания водят "забележителна дзинформационна кампания" за COVID-19, която цели да задълбочи кризата с общественото здраве в западните страни. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза днес пред репортери, че тези обвинения са безпочвени и лишени от здрав разум. Той изтъкна, че във въпросния документ на ЕС не се дават конкретни примери, нито се назовават руски медии. По думите му в случая отново става дума за проява на "антируска мания".


15:54 Отмениха "Евровизия"

"Евровизия 2020", която щеше да се проведе в нидерландския град Ротердам, е отменена. Това обяви на официалния канал в "Ютюб" изпълнителният ръководител на конкурса Джон Ола Санд."С огромно прискърбие трябва да съобщим отмяната на "Евровизия 2020" в Ротердам. Ескалиращото разпространение на коронавируса в цяла Европа и поставените ограничения от много правителства и нидерландските власти прави невъзможно провеждането на живото събитие по програма. Много се гордеем с конкурса "Евровизия", който от 64 години обединява хората от цяла Европа. Много сме разочаровани от ситуацията", заяви Санд.


15:10 Авиокомпаниите свършват парите. Вирусът изяде 41% от стойността на акциите им

Авиокомпаниите бързо изчерпват кешовите си резерви, след като свиха капацитета си с 90 процента или спряха всичките си самолети заради ограниченията, наложени като мярка срещу коронавируса. Епидемията е заличила 41 процента или 157 млрд. долара от стойността на акциите на 116-те авиокомпании, листвани на световните борси. Много от тях изразходват кешовите си запаси толкова бързо, че в момента могат да покрият разходите си за по-малко от два месеца. Международната асоциация за въздушен транспорт (МАВТ - IATA) оцени, че секторът се нуждае от до 200 млрд. долара правителствена подкрепа. Емирейтс (Emirates), една от най-големите авиокомпании в света, призова пилотите си да вземат неплатена отпуска, за да смекчат отражението от пандемията, което доведе до срив в търсенето на пътувания. По-рано този месец превозвачът подкани и други свои служители да излязат в неплатена отпуска.


14:56 ЕС: Руска дезинформация за COVID-19 сее паника на Запад

Руските прокремълски медии са организирали "значителна дезинформационна кампания", за да засилят усещането за криза от коронавирус в западните страни, като разрушават доверието във възможностите за извънредно реагиране на правителствата. Това мнение е публикувано във вътрешен доклад на ЕС, предаде "Файненшъл таймс". Докладът от 16 март очертава широк спектър от опити в международен план за експлоатация на пандемията от COVID-19 чрез разпространяването на неправдоподобни истории. В него се казва, че ефективността на проверките, въведени от социалните мрежи за новините, свързани с коронавируса, все още не е ясна.


14:29 ч.: Хората с кръвна група А са най-заплашени от вируса

Китайски учени установиха, че хората с кръвна група А са по-застрашени от заразяване с новия коронавирус от тези с нулева, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА. Изследването е направено в Ухан - първия епицентър на болестта. То установява също, че опасността от смърт при хората с кръвна група А е по-голяма. В Ухан 34 процента от хората са с кръвна група А, а 32 процента - с нулева. Сред пациентите с COVID-19 25 процента са били с нулева група при 38 процента - с група А. Учените са работили с данни на 2173 души с коронавирус, включително и на 206 починали от болестта в три болници в Хубей. Те са сравнили техните данни с контролна група от 3694 незаразени от същия район.


14:24 ч.: Петролът се срива рекордно. "Голдман Сакс" прогнозира $20 за барел "Брент"

Цените на суровия петрол в сряда падат вече трети пореден ден, като тези в САЩ достигнаха най-ниското си ниво от 17 години, предаде Ройтерс. Причините са в резкия спад и слабите перспективи на търсенето, които се определят от икономическото забавяне и ограниченията на пътуванията заради пандемията от новия коронавирус. Суровият американски петрол Clc1 падна с $1,15, или 4.27% до $25,80 за барел в 11:38 ч. българско време, като преди това беше слязъл до $25,68 за барел, най-ниската му цена от май 2003 г. Петролът тип "Брент" (Brent LCOc1) се търгуваше със 78 цента, или 2.71% по-ниско за $27,95 зa бaрел след понижение до $27,86, най-евтината котировка от началото на 2016 г.


14:19 ч.: Загуба на обоняние и вкус - нови  сиптоми на заболяването COVID-19

Професор Хендрик Щреек, ръководител на Института по вирусология към Университетската клиника в Бон, е открил нови симптоми на заразата с COVID-19. Става дума за неколкодневна загуба на обоняние и вкус - те са установени при две трети от заразените. Засега обаче не може да се каже със сигурност кога точно се проявяват тези симптоми.


14:13 ч.: Италия национализира Alitalia

Италианското правителство официално съобщи, че планира да национализира почти фалиралия национален превозвач Alitalia. Слухове за такива действия на властите се носят от няколко дни, но днес те приеха реални измерения. Схемата е част от плана за стопиране на срива на местната икономика, който по първоначални оценки ще струва около 25 млрд. евро на италианците. 


14:08 ч.: Франция се надява кривата на заразените да тръгне надолу най-късно след 12 дни

Франция може да се надява намаляването на заразата от коронавируса да започне да се усеща в рамките на 8 до 12 дни след правителственото решение да постави страната под карантина, съобщи днес министърът на здравеопазването Оливие Веран, цитиран от Ройтерс. "Ще се намесваме, където е необходимо, за да сме сигурни, че хората съблюдават изолацията. Като погледна през прозореца, виждам, че постепенно хората възприемат посланието", каза Веран по телевизия Ел Се И.


14:05 ч.: Мнучин предупреждава, че безработицата в САЩ може да скочи до 20% от 3,5% сега

Министърът на финансите на САЩ Стив Мнучин.

Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин предупреждава, че безработицата в страната може да скочи до 20% от 3,5 на сто сега, предава Си Ен Ен. Причините са рязкото икономическо забавяне и перспективата за рецесия заради пандемията от новия коронавирус. Телевизията се позовава на източници от американския Сенат, където Мнучин се консултира с републикански сенатори за предстоящите спешни мерки в подкрепа на икономиката. Министърът се опасява, че последствията от пандемията може да са по-лоши от тези след кризата през 2008 година.


12:12 ч.: Бе Ем Ве затваря заводите си в Европа и Южна Африка

Заводът на Бе Ем Ве в Tиеси, Шенян, столица на североизточната китайска провинция Ляонин, продължава да работи.

Бе Ем Ве (BMW) ще затвори заводите си в Европа и Южна Африка до 19 април заради пандемията от коронавируса, обяви днес главният изпълнителен директор на компанията Оливер Ципсе. Тези заводи се равняват на половината от производствения капацитет на концерна. Германският автомобилостроител очаква резултатите му за 2020 година да бъдат силно повлияни от коронавируса и прогнозира най-вече силен спад на печалбата преди облагане с данъци. Предишните прогнози бяха за значителен растеж тази година. "Даймлер" (Daimler) и "Фолскваген" (Volkswagen) вчера също обявиха временно спиране на производства.


11:50 ч.: Сърбия въведе полицейски час

Сърбия забрани на хората над 65 години в градските райони да излизат на улицата. Забраната е в сила от 10 часа днес (сряда, 18 март). В селищата с под 5000 жители тя се отнася за хората над 70-годишна възраст. Възрастните хора са най-застрашени от тежката форма на COVID-19 и от фатален изход. От тази вечер Сърбия въвежда и забрана за придвижване от 20:00 до 5 часа сутринта за всички лица на всяка възраст.


10:55 ч.: Може да го дишаме, без да подозираме

Новият коронавирус може да оцелее в продължение на часове извън човешкото тяло върху различни повърхности и дори във въздуха, съобщиха учени, цитирани Франс прес. Авторите на научния труд, финансиран от правителството на САЩ, са открили, че вирусът, отговорен за епидемията от COVID-19, има ниво на жизнеспособност на открито, сравнимо с това на коронавируса, предизвикващ тежък остър респираторен синдром (ТОРС).

 


10:20 ч.: Брюксел признава, че Европа закъсня с реакцията

Урсула фон дер Лайен

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призна, че политическите ръководители са подценили мащаба на опасността, която представлява епидемията от новия коронавирус, в интервю, публикувано в днешния брой на германския в. "Билд". "Смятам, че всички ние, които не сме експерти, подценихме в началото коронавируса", заяви Фон дер Лайен. "Но междувременно стана ясно, че става въпрос за вирус, който ще ни занимава още дълго време", добави председателката на ЕК.

8:16 ч.: САЩ, Великобритания, Испания наливат стотици милиарди в икономиките си

Правителството на САЩ обеща да инжектира 1 трилион долара в националната икономика за справяне с последиците от новия коронавирус. Сесията на Нюйоркската фондова борса приключи вчера с рязък скок на котировките, след като администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп и Управлението за Федерален резерв представиха нови мерки в подкрепа на американската икономика на фона на разпространението на новия коронавирус. 

Борис Джонсън по време на редовната си пресконфереция за ситуацията с коронавируса снощи.

Великобритания обяви, че ще даде кредитни гаранции в размер на 330 милиарда лири (399 милиарда щатски долара) и още 20 милиарда лири данъчни отстъпки, грантове и други видове помощ за бизнеса, който страда заради разпространението на коронавируса. 

Испания обяви пакет в размер на 200 милиарда евро, с който да бъдат подпомогнати компании, защитени работници и други уязвими групи, засегнати от кризата. Половината от тази помощ ще са гарантирани от държавата кредити за компании, а останалата част - заеми и помощи за уязвими хора. Около 117 милиарда евро от цялата сума ще бъде мобилизирана от държавата, а останалата част ще дойде от частни компании. 


8:16 ч.: Русия продължава ваканцията на учениците, Москва затваря ресторанти, държавен фонд ще помага на нуждаещите се

Владимир Путин

Русия обяви, че продължава пролетната ваканция на учениците от 23 март до 12 април.Част от московските ресторанти от днес затварят и преминават към доставка на храна по домовете. Президентът Владимир Путин не изключи средства от Фонда за национално благосъстояние, който в момента превишава 7% от БВП, да бъдат използвани в подкрепа на най-засегнатите от ситуацията около коронавируса граждани.


8:16 ч.: Спират полетите от и до Кипър

Кипър налага от 21 март двуседмична забрана за полети от 28 страни, съобщи здравният министър Константинос Йоану. От 3 ч. през нощта кипърско време на 21 март 2020 г. за срок от 14 дни е забранено, с изключение на товарни полети, да летят до летищата в Ларнака и Пафос самолети от следните държави: Бахрейн, Беларус, Белгия, България, Египет, Естония, Германия, Унгария, Ирландия, Израел, Йордания, Латвия, Ливан, Литва, Малта, Холандия, Норвегия, Полша, Катар, Румъния, Русия, Сърбия, Словакия, Швеция, Швейцария, Украйна, Великобритания и Гърция", се казва в съобщението на министъра.


8:16 ч.: Румъния налага нови ограничения, 80% съкращения на персонал в туризма

Румънският вътрешен министър Марчел Вела обяви вчера на пресконференция редица нови мерки за борба с разпространението на коронавируса в контекста на въведеното в страната извънредно положение. Обслужването и консумацията на храни и напитки в ресторанти, кафенета и хотели ще бъдат преустановени. "В тези заведения е разрешена продажбата на храни и напитки, ако не предполага присъствие на клиенти в помещенията им", каза министърът. "Всички културни, научни, артистични, религиозни, спортни и развлекателни дейности, включително хазарт, балнеологично лечение и процедури за грижа за тялото на закрито, са спрени", каза той, "както и всякакви събития, включващи повече от 100 души на открито". Вела призова живеещите в чужбина румънци да не се прибират в Румъния през този период, тъй като те веднага ще се окажат под карантина или в изолация у дома. Хотелиерският и ресторантьорският сектор в Румъния ще съкрати 320 000 служители заради епидемията от коронавирус, съобщава румънският в. "Адевърул". Организацията на собствениците на хотели и ресторанти в Румъния заяви, че заради епидемията от коронавирус от общия размер на оборота на този сектор, оценяван на 3 милиарда евро, ще бъдат загубени 2,4 милиарда евро тази година, а от общо 400 000 служители около 320 000 ще бъдат съкратени.


Последните данни за коронавируса по света можете да следите тук.

---

В хрониката са използвани информации на БТА, АП, ДПА, Ройтерс, Франс прес, Си Ен Ен, ТАСС.