Заради коронавируса европейските лидери се разбраха да бъдат забранени маловажните пътувания до ЕС от страни извън него за първоначален срок от 30 дни. Това обяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Решението бе взето днес по време на видеоконференция между лидерите, Мишел и председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен.

Предложението за тази стъпка бе направено от Фон дер Лайен вчера и приемането му бе очаквано. При това 30 дни е първоначалният срок, който може да бъде и удължен.

Мярката обаче няма да влезе на минутата.

„Получихме голяма подкрепа от страните членки. Сега те трябва да приложат решението на практика. Те обявиха, че ще го направят веднага, за да имаме единодушно и единно решение за външните граници“, обясни Фон дер Лайен.

Също така лидерите на страните членки няма да пътуват до Брюксел за редовния Европейски съвет, насрочен за 26 и 27 март, каза още Мишел. Вместо това те отново ще проведат отново видеоконференция.

Шарл Мишел припомни четирите приоритета, очертани в разговора с европейските лидери на 10 март, и свързаните с тях решения, взети днес.

1. Ограничаване на разпространението на вируса. Съветът е подкрепил насоките на ЕК за контрол на границите и нуждата да бъде гарантирано преминаването на лекарства, храни и стоки. А гражданите на държавите от ЕС трябва да могат да стигнат до родните си страни. Ще бъде намерено и разрешение за трансграничните реботници, т.е. такива, които работят в съседна на своята страна. Забраната на маловажните пътувания за срок от 30 дни е в рамките на този приоритет.

• 2. Осигуряване на медицинско оборудване. Съветът е одобрил решението на ЕК да дава предварително разрешение за износа му. Подкрепена е и идеята на Комисията за съвместни обществени поръчки с предприятия и за закупуването на защитно облекло чрез Рамката за гражданска защита RescEU. Необхподимо е бързото постигане на напредък по този приоритет през следващите дни и седмици.

• 3. Насърчаване на изследванията. Съветът подкрепя обявеното по-рано днес от Урсула фон дер Лайен създаване на експертната група за борба с COVID-19. Изтъкната е необходимостта от споделяне на информация с цел разработването на ваксина и тя да бъде достъпна за всички нуждаещи се. Съветът призовава Комисията и страните членки на ЕС да подкрепят в това отношение всички компании.

• 4. Справяне със социално-икономическите последици. Съветът кани Еврогрупата да наблюдава икономическото и финансовото развитие и да приеме незабавно координирана политика в отговор на бързото развитие на събитията. Лидерите подкрепят инициативите на ЕК в подкрепа на единния пазар като адаптирането на регламентите за държавната помощ, използването на гъвкавостта в рамките на Пакта за стабилност и растеж (ПСР).

Шарл Мишел назова и пета точка - помощ за гражданите на ЕС, блокирани в трети страни. Става дума за координирането на дейността на посолствата и делегациите на ЕС в трети страни. И с помощта на Европейската служа за външна дейност (ЕСВД) Съюзът ще започне репатриране на своите граждани, когато това е необходимо и възможно, чрез Механизма за гражданска защита. Ще бъде мобилизирано допълнително финансиране на тази операция.

„След тричасова видеоконференция можем да кажем, че сме изправени през сериозна и изключителна криза по отношение на нейната сила и естество. Със страните членки и ЕК през последните няколко дни е извършена много интензивна работа. Искаме да вървим напред заедно. Искаме да отблъснем тази заплаха, да забавим разпространението на вируса. Затова страните членки взеха сериозни мерки за ограничаване на пътуванията“, изтъкна Шарл Мишел.

Силна подкрепа от страните членки

Страните членки са изразили силна подкрепа към насоките за създаването на „зелени“ транспортни коридори за бързото и безпрепятствено преминаване на храни и лекарства, каза Урсула фон дер Лайен.

Темата за трансграничните работници е особено чувствителна за Люксембург, допълни председателката на ЕК. Премиерът Ксавие Бетел изтъкнал, че за Великото херцогство е от жизнена важност работещите там хора да се движат безпрепятствено от и до страната. Повечето медици, които работят в Люксембург, живеят във Франция или Германия. Не трябва отиването и връщането от работа да им отнема часове.

Три обществени поръчки за защитни материали

Вчера Еврокомисията е дала старт на обществена поръчка за инхалатори, а днес – за ръкавици и маски, допълни Фон дер Лайен. В тях участват 24 страни. Имената им не бяха споменати, но самият факт бе окачествен от председателката на ЕК като много положителен. Компаниите разполагат с 6 дни, за да дадат своите оферти. А след приключването на търговете страните членки имат срок също от 6 дни, за да подпишат веднага договор.

Европейските институции работят с индустриални компании в цяла Европа, за да бъде ускорено производството на тези недостатъчно налични материали.