Министърът на финансите на САЩ Стив Мнучин каза днес, че администрацията на президента Доналд Тръмп иска да напълни джобовете на американците с пари "веднага", за да не замре икономиката насред кризата с коронавируса.

“Американците имат нужда от парѝ в брой веднага”, каза Мнучин на брифинг в Белия дом в присъствието на Тръмп. "Под веднага имам предвид следващите две седмици”.

 “Президентът ми даде указание, че трябва да направим това сега”, добави Мнучин.

Днешният редовен брифинг за коронавируса и последиците му в Белия дом се състоя, докато борсовите индекси се възстановяваха бавно от исторически спадове вчера.

Мнучин каза, че идеята на адмиистрацията как да предостави фондовете на населението ще изкристализира "до края на деня" във вторник. Той поясни, че правителството няма да финансира милионерите.


19:07 Австрия създава хуманитарен коридор за българи и румънци

Австрийският вътрешен министър каза, че ще бъде създаден хуманитарен коридор за румънците и българите, чакащи на унгарската граница, съобщава БТА.

Полиция е блокирала границата между Австрия и Унгария.

19:05 Банки от еврозоната искат €109 млрд. от ЕЦБ

Банки от еврозоната са поискали от Европейската централна банка (ЕЦБ) достъп до милиарди евро ликвидни средства на фона на продължаващата ескалация на кризата с коронавируса.
ЕЦБ съобщи днес, че 110 банки от валутния съюз са поискали общо 109,1 млрд. евро финансиране.
Парите, които ще бъдат на разположение на банките за около три месеца, са част от пакета извънредна помощ, обявен от ЕЦБ миналата седмица в опит да отслаби икономическите последици от епидемията.
Средствата ще бъдат предоставени с да се предотврати банките да изпаднат във финансови затруднения, както и за да послужат като мостово финансиране до началото на следващите кръгове на рефинансиране, които ще започнат през юни.


18:54 Американското министерство на финансите влива $10 млрд. в нов кредитен механизъм

Министърът на финансите Стив Мнучин съобщава за мерките на пресконференция в присъствието на президента Доналд Тръмп.

Министерството на финансите на САЩ съобщи днес, че е одобрило създаването на механизъм за търговско кредитиране, чрез който да осигури ликвидност в помощ на американските компании да укрепят краткосрочните си финанси, засегнати от последиците от коронавирусната епидемия. Министерството ще предостави 10 милиарда долара, посочи финансовият министър Стивън Мнучин в изявление.


18:48 Brussels Airlines спира полетите от утре

Белгийският национален авиопревозвач Брасълс еърлайнс (Brussels Airlines) спира полетите по разписание от петък, съобщиха местни медии.
Утре авиокомпанията ще осъществи четири чартърни полета за връщането от Мароко на блокирани там белгийски туристи. Предвижда се в страната да бъдат върнати 720 души, които се намират в Агадир и Маракеш. Министерството добавя, че работи по организацията на допълнителни полети за връщането на белгийци в родината им.


18:44 "Фейсбук" предоставя безплатни реклами за $100 млрд.

Социалната мрежа Фейсбук (Facebook) разработва план да предостави 100 млрд. долара чрез заеми и кредити за реклама на малки компании, засегнати от епидемията от коронавируса. Програмата си поставя за цел да обхване до 30 000 малки компании, отговарящи на критериите, в над 30 държави.


18:00 В цяла Русия - само 114 случая?

Руският президент Владимир Путин увери днес, че епидемиологичната ситуация в страната е под контрол. До момента в Русия са установени 114 случая на заразяване с новия коронавирус.

"Ситуацията като цяло е под контрол", каза руският президент. Путин заяви, че мерките, взети от февруари насам, като затварянето на границата с Китай, са предотвратили до момента "масово проникване и разпространение на болестта в Русия".

Русия също оповести, че е започнала да тества върху животни ваксина срещу новия коронавирус.

"Започнахме изпитания върху лабораторни животни, за да преценим ефикасността и безвредността на ваксината", заяви Илназ Имаметдинов от руския държавен научно-изследователски център "Вектор" по вирусология и биотехнологии в Новосибириск.


17:52 Вижте световната ситуация с вируса на вашия екран сега

Екипът на търсачката на Microsoft - Bing - е разработил онлайн приложение за следене на коронавируса по света. То представлява интерактивна карта, вградена в търсачката, която показва броя диагностицирани, излекувани и починали - общо и поотделно за всяка държава.


17:45 СЗО: Не вземайте ибупрофен, ако подозирате, че имате новия коронавирус

Изпълнителният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус.

Хората, които подозират, че са се заразили с новия коронавирус, не трябва да приемат популярното лекарство ибупрофен, без да са се консултирали с лекар, оповести Световната здравна организация (СЗО), насочвайки вниманието към извършващо се в момента изследване за възможен негативен ефект от медикамента.


17:37 Италия и Франция замислят национализации на закъсали фирми

Италианският национален превозвач "Алиталия" губи по €300 млн. годишно.

Италианското правителство обяви, че възнамерява да национализира авикомпания "Алиталия" (Alitalia), която от години изпитва сериозни трудности, в рамките на спешните икономически мерки, предприети заради пандемията от коронавируса. Франция е готова да използва всички средства, включително да прибегне до национализации, ако е необходимо, за да защити френските компании, застрашени от кризата с коронавируса, заяви министърът на икономиката Брюно льо Мер.


17:32 "Боинг" поиска спешна помощ 

Американският самолетостроител "Боинг" (Boeing) потвърди, че преговаря с представители на Белия дом и на Конгреса за краткосрочна помощ за себе си и за целия авиационен сектор. "Боинг", който има затруднения да получи одобрение от регулаторните органи за връщането в експлоатация на самолета си "Макс 737" (MAX 737) след две фатални катастрофи за пет месеца, преговаря с американското правителство за подкрепа на производителите, доставчиците, самолетните компании и летищата, съобщи източник.


17:30 Движение за "обгрижване" се разраства в Канада

Само допреди няколко дни терминът "обгрижване" тук не съществуваше. Но три дни по-късно нещо, започнало като начин да се помогне на хора в тежко положение в Торонто, се превърна в движение, което бързо се разпространява в Канада, пише Том Гъркен от Би Би Си.

За 72 часа бяха създадени над 35 групи във фейсбук за обслужване на местните общности в градове като Отава, Халифакс и община Анаполис в Нова Скотия, включващи над 30 000 участници.

Нови хора се присъединяват към групите, които предлагат помощ на други в техните общности, особено на такива, които са в повишен риск от здравни усложнения, свързани с коронавируса.

Разразилата се пандемия породи вълна от благородство по света - от разнасяне на супа на възрастни хора в Обединеното кралство до група за упражнения за карантинирани жители по балконите им в Испания. Но в Канада - страна, за чиито жители съществува медиен стереотип като "широко скроени", помощта за другите се превръща в организирано движение, наречено "обгрижване".

Първата група за обгрижване бе създадена от Мита Ханс с помощта на Валентина Харпър и други. Валентина обяснява какво стои зад този термин.

"Обгрижването е голям проблем, казва тя пред Би Би Си. - Искахме да обърнем нещата и да накараме хората да се свързват на позитивна вълна, да се свързват един с друг. То се разпространи като обратното на паниката сред хората, изведе на преден план взаимността и дружеското отношение, и ни позволи да отговорим на нуждите на онези, които винаги са в повишен риск, а в този момент повече от всякога."

Валентина казва, че бързото разрастване на движението далече е надхвърлило очакванията ѝ. Сега само групата в Торонто има над 9000 членове.

Постовете (в социалните мрежи) обикновено се делят на две главни теми - #iso и #offer. #iso постовете са за хора ''in search of'' (търсещи) помощ, докато постовете #offer (както думата подсказва) са за хора, предлагащи помощ.

Запитана какво означава групата за нея, Риа Раве Фей каза, че тя (групата) е "убежище, в което възстанових вярата си в човечността".

А Валентина каза пред Би Би Си, че според нея успехът на групите за обгрижване разкрива нещо и за канадците като цяло.

"Мисля, че е налице международно убеждение, че Канада е една много учтива страна, - каза тя. - А канадците са такива хубави хора. Мисля, че има нещо канадско в това, защото ние по население сме малка страна и е налице стремеж да се грижим един за друг. Това е уникално, макар да им някои "гнили ябълки", които изкупуват всичката тоалетна хартия."


15:58 часа: Италия е втора след Китай по брой на заразени и жертви

Над 182 260 души са заразени с новия коронавирус по света. Починалите са 7165. Освен Китай случаи на зараза има в 161 страни по света. Над 79 000 души са се излекували досега, като повечето от тях са в Китай.

Най-много случаи на зараза има в континентален Китай - 80 860, а починалите са 3226.

В класацията на второ място е Италия с 2158 починали и общо 27 980 случая на зараза. На трето място е Иран с 853 починали и общо 14 991 случая на зараза.


15:52 часа: "Форд" в Румъния пуска 6000 души в техническа отпуска, плаща им 78% от възнагражденията

Кризата, предизвикана от коронавируса, която вече доведе до затваряне на фабрики на трите най-големи автомобилни компании в Европа, стигна и до Румъния: "Форд" ще трябва да изпрати в техническа безработица 6000 служители, съобщава в. "Адевърул".

Според лидера на синдиката на "Форд" Румъния Мария Маня служителите на автомобилостроителния завод в Крайова ще бъдат изпратени в техническа безработица в периода 19 март - 5 април. Решението на американската компания е продиктувано от пандемията на коронавируса.

Синдикалният лидер заяви за Медиафакс, че служителите ще получават 78 процента от заплатите си в този период.


15:43 часа: УЕФА отложи Европейското за догодина и поиска турнирите и местните първенства да завършат

УЕФА официално отложи Европейското за следващата година. Новите дати са 11 юни - 11 юли, вместо 12 юни - 12 юли на настоящата. Централата проведе видеоконферентна среща с членовете си - федерации, водещите клубове и футболния синдикат ФИФпро.

УЕФА иска остатъкът от турнирите Шампионска лига и Лига Европа да се доиграе, когато пандемията с коронавирус отмине. Същото се отнася за прекъснатите в момента местни първенства. Асоциацията иска да стане през май-юни, разчитайки на това, че здравните власти и правителствата се вдигнат органичителните мерки.

Новината съобщи Норвежката футболна федерация, предстои УЕФА да я потвърди.

Отлагат се също следните турнири: Лига на нациите (през есента трябваше да е груповата фаза) и Европейско за младежи до 21 г. 


15:40 часа: Починалите в Иран се увеличават в 13%, пускат 85 000 затворници

Иран съобщи за още 135 починали от коронавируса - 13-процентно увеличение, което довежда общия брой на смъртните случаи в страната до 988 при 16 169 заразени. Данните съобщи говорителят на здравното министерство Киануш Джаханпур на пресконференция в Техеран, предавана по телевизията.

Този рязък ръст на смъртността безпокои експертите, че взривът на заразата в ислямската република е далече от овладяване. В петък предстои персийската Нова година, което засилва страховете, че много хора ще пътуват и ще разпространяват вируса още повече.

Говорител на съдебните власти съобщи, че Иран е освободил временно 85 000 затворници, включително и политически, като превантивна мярка в борбата с епидемията.


15:29 часа: ЖП транспортът в Австрия спадна със 70%

Железопътните транспортни операции в Австрия са намалели със 70 процента през последните дни, необходимият пътнически трафик е сведен до минимум заради големите ограничения на обществения живот, каза пред агенция АПА австрийският канцлер Себастиан Курц.

Австрия, в която има 1132 случая на коронавирус и трима души починаха при глобалната пандемия, обяви в неделя големи ограничения за движението на обществени места, като забрани събирането на повече от пет души и призова австрийците да се самоизолират.


15:27 часа: Заразените в Испания надхвърлиха 10 000, починалите доближиха 500

Броят на заразените с коронавирус в Испания надхвърли днес 10 000 души, а смъртните случаи достигнаха 491, заяви ръководителят на центъра за извънредното положение Фернандо Симон.

Той каза, че броят на потвърдените случаи е достигнал днес 11 178 спрямо вчерашните 9 161. Броят на регистрираните случаи само за едно денонощие е нараснал с почти 2000 души, а на починалите от болестта - със 182.

С население 46 милиона души Испания стана вчера четвъртата страна в света по брой на заразени, изпреварвайки Южна Корея и приближавайки се до Иран.


12:44 часа: Актьорът Идрис Елба успокои феновете си, че е добре

Актьорът Идрис Елба успокои феновете си, че е добре, въпреки че е заразен с новия коронавирус.

"Останете позитивни. Не откачайте" - каза той във видео в туитър.

И уточни, че няма симптоми, но е изолиран, откакто е разбрал, че е възможно да е бил изложен на вируса.

"Без паника", добави Елба.

Той не посочи в коя държава е. Сабрина, съпругата на Идрис Елба, още не се е изследвала.

Идрис Елба

Идрис Елба не споменава от кого може да се е заразил. На 3 март той е участвал в благотворително мероприятие и концерт заедно със Софи Грегоар Трюдо, съпругата на канадския министър-председател Джъстин Трюдо, чийто тест за новия коронавирус беше положителен.

Идрис Елба е сред първите знаменитости, обявили, че са се заразили с новия коронавирус, наред с Том Ханкс и съпругата му Рита, както и актрисата Олга Куриленко.

След като стана известен през 2002 г. със сериала "Наркомрежа", Идрис Елба се снима в холивудски суперпродукции като "Тор" и "Отмъстителите: Ерата на Ултрон". Той се превъплъти и в ролята на Нелсън Мандела в "Мандела: Дългият път към свободата".


12:22 часа: Петролът на ОПЕК поевтиня до 30,63 долара за барел

Средната цена на петрола на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) вчера се понижи до 30,63 долара за барел, информира днес на сайта си картелът. В петък един барел от кошницата на ОПЕК се търгуваше за 34,14 долара.


12:15 часа: Франция дава €45 млрд. в помощ на компании и служители, очаква БВП да се свие с 1%

Френското правителство обяви днес помощ от 45 милиарда евро за компаниите и служителите за борба с коронавируса, която е също така и икономическа и финансова война, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Брюно Льо Мер, министър на икономиката на Франция.

Министърът на икономиката Брюно Льо Мер заяви пред радио Ер Те Ел (RTL), че битката ще бъде продължителна и жестока, и че тази война трябва да мобилизира всичките ни сили.

По думите му коронавирусът ще потопи Франция в рецесия през 2020 година. Той предупреди, че правителството вече очаква свиване на брутния вътрешен продукт (БВП) с 1 процент.

След няколко часа кабинетът ще представи коригиран финансов закон, в който ще бъде заложен растеж от -1 на сто през 2020 година, тоест отрицателен растеж, изтъкна министърът, като допълни, че тази цифра е предварителна.


10:52 часа: Никкей-225 си върна част от загубите, Дау Джоунс отбеляза най-тежкия спад от 37 години

Търговците на Нюйоркската фондова борса бяха угрижени вчера.

След четири поредни сесии спад, водещият индекс на Токийската фондова борса Никкей-225 успя да закрие днешната силно колеблива търговия с леко повишение след обещанието на Японската централна банка (Bank of Japan) да увеличи изкупуването на активи, предаде Ройтерс.

Никкей-225 започна сесията със силен спад, следвайки потъването на другите големи борсови индекси снощи, особено на Уолстрийт, се повиши с 0,06 на сто до 17 011,53 пункта.
Вчера Японската централна банка (Bank of Japan) обяви допълнителни мерки за смекчаване на паричната политика на извънредно заседание, посветено на икономическото отражение на пандемията от коронавирус.

Обемът на операциите ѝ с борсови фондове (ETF) се вдига до 12 трлн. йени (112 млрд. долара) или два пъти повече от обещаното досега.

Въпреки тази силна подкрепа, доверието на пазара остава слабо пред перспективата за спиране на световния растеж заради все по-многобройните мерки срещу коронавируса в Азия, Европа и Америка.
Нов срив на котировките понесе Уолстрийт и вчера, като в края на търговете индексът Дау Джоунс изгуби близо 3000 пункта на фона на опасенията, че епидемията от коронавирус ще тласне световната икономика към рецесия, информира Асошиейтед прес. Спадът от 12,9 на сто на Дау Джоунс бе най-тежкият от 1987 година.

Загубите стремглаво се засилиха през последния час от търговете, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп посъветва американците да избягват големите събирания. Той изтъкна освен това, че вижда вероятност за рецесия и обеща помощ за изпадналия в затруднение авиационен сектор.


10:38 часа: Вирусът плаши Америка, подбива доверието в правителството

Доналд Тръмп

Около 60 на сто от американците са "много" или "донякъде" притеснени, че те самите или член на семействата им може да бъде изложен на зараза с новия коронавирус, в сравнение с 36 на сто през февруари, показва проучване на Галъп, цитирано от Ройтерс. Проучването е проведено в интервала от 2 до 13 март, скоро след откриването на първия потвърден случай на бързо разпространяващия се вирус на територията на САЩ.


9:56 часа: Властите на Япония ще отпуснат на Иран около 23,4 милиона долара за борба с новия коронавирус

Властите на Япония ще отделят на Иран около 23,4 милиона долара за борба с новия коронавирус с посредничество на международните организации, каза министърът на външните работи на Япония Тошимицу Мотеги.

От около 140,8 милиона долара, които ние ще предадем на международните организации, около 23,4 милиона ще бъдат предоставени на Иран, заяви японският външен министър. Той каза, че според японско мнение Иран и неговите медицински учреждения изпитват потребност от подобна помощ, от технологично сътрудничество и материално обезпечение.

Иран е третата страна в света след Китай и Италия по мащабите на разпространение на коронавируса. По последни данни там заразените са 15 000, а починалите над 850.


09:43 часа: Украинският парламент прие закон за мерките с борба срещу разпространението на коронавируса

Парламентът на Украйна прие закон с мерки в борбата срещу разпространението на новия коронавирус.

Законът беше приет с 344 гласа "за" от нужни 226 депутатски гласа. Съгласно проектозакона се предвижда административна отговорност за нарушение на правилата за карантина и се затяга углавната отговорност за нарушение на санитарните правила и норми за предотвратяване на разпространение на инфекциозно заболяване. Сред наказанията в тази област може да има задържане до 6 месеца или глоби. Ако нарушението води и до смърт, се предвижда до осем години затвор.

Временно се освобождават от вносни мита лекарствени средства, медицински изделия и оборудване, нужни за борбата с коронавируса. Опростяват се процедурите за покупките от страна на бюджетните организации на стоки за борба с инфекцията. На правителството пък се поръчва да контролира цените на лекарствата, стоките с медицинско предназначение и социално значимите стоки.

Променя се и трудовото законодателство. Въвежда се възможност за дистанционен труд на работниците. Съгласно промените работодателят може да поръча на служителя, в това число и на държавните служители, да работят от дома си, а също да даде на работника с негово съгласие отпуск. На правителството се поръчва за една седмица да установи какви допълнителни суми ще се плащат на медицинските работници, които участват в непосредственото ликвидиране на епидемията.

В Украйна са регистрирани седем случая на зараза, от които два в Киев и един Житомирска област, а останалите в Черновцах. Един човек почина.


9:36 часа: Летището в Брюксел прекрати обслужването на полети от София

Летище Завентем в Брюксел е прекратило обслужването на полети от няколко направления, сред които и София, съобщи говорител на аерогарата.

Уточнява се, че заради епидемията летището е спряло да обслужва полети от България, Полша, Мароко, Чехия, Египет и Турция. Допълва се, че се изпълняват едва около 40 на сто от полетите по разписание и повечето самолети излитат почти празни.

Справка показва, че полетите от Завентем към София не се изпълняват от 15 март. Проверка в сайта на летище Шарльороа, което обслужва евтините полети между Белгия и България, сочи, че вчера са били изпълнени полети от и към София.

Белгийски медии днес съобщават, че властите в страната обмислят да изземат медицинските и противопраховите маски от магазинната мрежа, за да осигурят защита за най-застрашените от зараза. Лекари вчера предупредиха, че болниците остават без предпазни средства и призоваха гражданите да им занесат маските, които са купили за себе си.


9:37 часа: Църква в Южна Корея зарази 46 души с коронавирус

Свещениците в църква в Южна Корея решили, че най-добрият начин да се грижат за миряните е да им дадат солена вода, разказва Парк Чан-Кьон за South China Morning Post. 

Вярващите били пръскани в устата с една и съща бутилка, без да бъде дезинфенкциран накрайникът. 46 от тях се заразили от коронавирус, съобщиха властите вчера.

9:36 часа: Съветът за сигурност на ООН отмени заседанията си заради коронавируса

Китайското председателство на Съвета за сигурност на ООН анулира оставащите в дневния ред за тази седмица две заседания заради пандемията от новия коронавирус.

След като през миналата седмица бяха отменени планирани за днес заседания, Съветът за сигурност трябваше да обсъжда утре положението в Дарфур, а в четвъртък мултилатерализма. И двете заседания щяха да са без вземане на решения.

Китайското председателство на Съвета не уточни как ще се състоят занапред заседанията, нито как ще се вземат решения като приемане на резолюции или подновяване на мандата на различни операции.

През миналата седмица след неуспешен опит за видеоконферентна връзка Русия отказа да участва във виртуални заседания и заяви, че са необходими физически срещи.

Вчера говорителят на ООН Стефан Дюжарик разкри, че е регистриран случай на заразяване в секретариата на ООН, в който работят около 3000 души. През миналата седмица пък се разбра, че е заразена филипинска дипломатка.


8:54 ч.: Тунис затвори границата с Либия

Сухопътната граница между Либия и Тунис беше затворена заради коронавируса, съобщи тунизийският транспортен министър Ануар Мааруф. В Тунис са потвърдени 20 случая на коронавирус. Страната наложи ограничения на полетите от някои европейски страни и спря пътуването по море.

В Либия все още няма потвърдени случаи на зараза, но страната спря повечето въздушен и морски транспорт с търговска цел.


8:53 ч.: 29 нови случая в Турция

Потвърдените случаи на коронавирус в Турция вчера станаха 47, след като бяха регистрирани 29 нови случая, съобщи министърът на здравеопазването Фахреттин Коджа, цитиран от Ройтерс.

"Всички тези 29 случая са пряко или косвено свързани със САЩ, Близкия изток или Европа", посочи в туитър министърът. Контактът с чужди страни ще продължи да представлява риск, предупреди той.

Властите обявиха, че в страната временно се затварят кафенета, спортни и развлекателни центрове, културни институции, преустановяват се и масовите молитви в джамиите, за да спре разпространението на коронавируса. Турският здравен министър каза също, че Анкара забранява самолетните полети до още шест държави, включително Великобритания и Обединените арабски емирства, с което страните, до които се спират полетите, стават 20.


8:45 ч.: Египет спира всички полети

От четвъртък Египет спира всички полети от своите летища, за да ограничи разпространението на коронавируса, съобщи премиерът Мостафа Мадбули. Срокът на ограниченията е до 31 март.

По време на спирането на полетите Египет ще хигиенизира всички хотели, добави той на пресконференция, излъчвана по телевизията. Туристите, които в момента се намират в страната, ще могат да приключат почивката си, увери Мадбули.

Стратегическите резерви от стоки от първа необходимост са достатъчни за месеци и не е необходимо хората да се запасяват, подчерта премиерът.

Очаква се спирането на полетите да доведе до загуби от 143 милиона долара, а общите загуби на държавата да достигнат над 7 милиарда долара, добави Мадбули.


6:24 ч.: Отмениха първичните избори в Охайо

Часове преди началото на първичните избори властите в американския щат Охайо наредиха изборните бюра да останат затворени заради коронавируса. Губернаторът на щата Майкъл Деуайн взе това решение, пренебрегвайки съдийско становище изборите да се състоят.

Губернаторът републиканец заяви късно снощи, че гласуването в разгара на кризата с Ковид-19 би поставилослужителите в изборните бюра и избирателите в недопустимата ситуация на опасност да се заразят с вируса. Той каза, че властите търсят вариант, който ще даде възможност на избирателите да гласуват по друг начин.

Щатският директор по здравеопазването Ейми Актън обяви здравна извънредна ситуация (която не позволява изборните бюра да бъдат отворени), поради опасения, че гласоподавателите и доброволците, много от тях - възрастни хора, ще бъдат изложени на вируса, посочва Асошиейтед прес.

Останалите три щата, в които днес са планирани първични избори - Аризона, Флорида, Илинойс - не отменят вота. Според властите им там е направено достатъчно да се гарантира безопасността на избирателите въпреки растящото безпокойство, че в някои бюра няма да има достатъчно служители и че избирателите ще се объркват, след като някои изборни секции бяха преместени от частни болници на други места.

След Луизиана и Джорджия, вчера бяха отложени първичните избори и в щата Кентъки - от 19 май за 23 юни.

Очаква се избирателната активност днес да бъда слаба, тъй като само при демократите има оспорвана надпревара за номинацията - между Джо Байдън и Бърни Сандърс.

Междувременно армията на САЩ съобщи, че спира прехвърлянето на военнослужещи и оборудване в Европа за планирано военно учение заради епидемията от новия коронавирус, предаде Ройтерс.

Мащабите на учението "Защитник-Европа 20" вече бяха намалени, а вчера въоръжените сили на САЩ обявиха тази допълнителна мярка.

"Здравето, безопасността и готовността на нашите военни, цивилни и роднини са наша първостепенна грижа", се казва в изявление на армията.

От януари американската армия е прехвърлила от САЩ в Европа 6000 войници и 9000 превозни средства и друго оборудване.


5:03 часа: Китай съобщава за 21 нови случая. Само при един заразяването е в страната

Китай съобщи за 21 нови случая на коронавирус, като само при един от тях заразяването е станало в страната. При останалите заразата е внесена от хора, пристигнали от чужбина.

Единственият случай на местна зараза е в град Ухан, първото огнище на вируса. След като през февруари всеки ден съобщаваше за повече от 1000 новозаразени, миналата седмица Пекин обяви, че "на практика е спрял" вируса. Сега властите се опасяват от връщането му чрез чуждестранни посетители. По тази причина от вчера всички пристигащи в Пекин от чужбина се поставят под задължителна 14-дневна карантина в специално предназначени за целта хотели. Изключения се правят за непълнолетни, бременни жени или хора, които живеят сами, на които се разрешава да останат под домашна карантина.

Девет от останалите 20 случая са установени в Пекин, а три - в Шанхай. В Китай до момента има 143 внесени случая. 

През изминалото денонощие в континентален Китай са починали 13 души, с което жертвите на вируса в страната стават общо 3226.


5:02 часа: Нови 84 болни в Южна Корея

Южна Корея съобщи днес за 84 нови случая. Това е третият пореден ден, в който Сеул отчита под 100 нови заразени. За сравнение на 29 февруари, когато беше пикът на заразата, властите съобщиха за 909 нови случая.

Според южнокорейските Центрове за контрол и превенция на болестите заразените са общо 8320. Смъртните случаи са се увеличили с два и сега са 81.

От болница са изписани 26 пациенти, които са се възстановили. С това оздравелите стават общо 1401.


2:30 часа: Тръмп предупреди за рецесия, зове за преустановяване на социалните дейности

Президентът на САЩ Доналд Тръмп предприе нова агресивна стъпка за ограничаване на коронавируса в САЩ, като призова сънародниците си да преустановят за 15 дни повечето си социални дейности и да не се събират па повече от 10 души на едно място. Обявявайки нови указания на създадената от него специална работна група за борба с коронавируса, президентът каза, че хората трябва да избягват ненужните пътувания и да не посещават барове, ресторанти или спортни центрове.

На фона на сривове на борсите Тръмп предупреди, че е възможна рецесия. Такъв развой би навредил на шансовете му за преизбиране през ноември.

1:39 часа: "Ние сме във война!", обяви Макрон

"Ние сме във война", заяви поне пет пъти президентът Еманюел Макрон, обръщайки се към сънародниците си за втори път за една седмица по повод пандемията от коронавируса, който се разпространява много бързо в страната. Той заяви, че ЕС ще затвори външните си граници за 30 дни, за да се бори с епидемията от новия коронавирус.

"Всички пътувания между неевропейски страни и ЕС ще се преустановят за 30 дни", каза Макрон.

А всички текущи реформи във Франция, включително и неговата спорна пенсионна реформа, ще бъдат замразени.

Планираният за неделя втори тур на местните избори след консултации с председателите на двете камари на парламента и предшественици на Макрон на президентския пост беше отложен за 21 юни.

Заразените с коронавируса по света са вече над 182 407, а смъртните случаи надхвърлят 7154, показва броячът на Университета "Джонс Хопкинс".

Последните данни за коронавируса по света можете да следите тук.

---

В хрониката са използвани информации на БТА, АП, ДПА, Ройтерс, Франс прес, Си Ен Ен, ТАСС.