Световната здравна организация заяви днес, че пандемията е "определящата здравна криза на нашето време". Генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейсус призова правителствата рязко да увеличат тестовете на всички, за които подозират, че са заразени.

"Имаме просто послание към всички страни: тест, тест, тест", каза генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейсус на онлайн пресконференция от седалището на организацията в Женева.

"Страните трябва да могат да изследват всички , за които подозират, че са заразени, - добави той. - Не можете да гасите пожар с вързани очи и не можете да спрете пандемията, ако не знаете кой е заразен".



18:17 Брюксел предлага забрана на маловажните пътувания от трети страни към ЕС

Еврокомисията предлага да се въведат временни ограничения за маловажните пътувания до ЕС заради коронавируса.

Това съобщи днес председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен. Тя говори след видеоконферентна връзка с лидерите на страните от Г-7.

„Информирахме партньорите ни от Г-7, че предлагаме на европейските ръководители да се въведе временно органичение за маловажните пътувания до ЕС. Смятаме, че това трябва да стане веднага, за да не се разпространява допълнително вирусът в ЕС или при напускането му, както и да се избегне евентуалното натоварване на здравните ни системи от такива пътници“, заяви тя.


17:40 Нови 1000 заразени в Испания за 24 часа

Испания регистрира близо 1000 нови случая на зараза с новия коронавирус за последните 24 часа, а починалите заразени в страната вече са 297, предаде Франс прес, като се позова на нови данни на местните власти.
Броят на потвърдените заразени случаи в страната достигна 8744. Повече от половината от тези случаи - 4665 - са в Мадрид и околната столична област.



17:36 Унгария затвори границите към всичките си съседи

Унгария обяви днес, че затваря границите си със съседните държави като част от мерките срещу разпространението на новия коронавирус.
Затворени ще бъдат всички културни и развлекателни учреждения.

"Затваряме границите. Само унгарските граждани ще могат да преминават през тях", заяви унгарският премиер Виктор Орбан пред парламента.

Централноевропейската държава граничи със седем държави, сред които Словакия и Чехия, които още миналата седмица въведоха забрана за влизане на чужденци на тяхна територия заради коронавируса.
От няколко дни на границите на Унгария със съседните й държави, сред които Австрия, се извършва здравен контрол, което причинява сериозни задръствания.
В Унгария са регистрирани 39 случая на заразяване и един смъртен случай от коронавирус, отбелязва Франс прес.


16:31 часа: Федералният резерв и Тръмп не успяха да спрат срива на борсите

Борсовите индекси в САЩ продължиха да падат, въпреки че Федералният резерв свали лихвите почти до нула, а централната и щатските администрации обявиха енергични мерки за ограничаване на растящата зараза с новия коронавирус. 

Кристалина Георгиева, изпълнителен директор на МВФ.

Търговията на Уолстрийт беше възобновена днес след 15-минутно прекъсване заради силен спад на индекса Стандард енд Пуърс 500. Промишленият индекс Дау Джоунс обаче продължава да потъва, с 11,4 на сто, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Силен спад се наблюдава и на водещите фондови борси в Европа - индексът DAX във Франкфурт потъва с 10 процента, най-ниската стойност от 2013 година.

В Париж CAC 40 потъна под прага от 3800 пункта, след като изгуби 10,38 на сто, съобщи ДПА.

Изпълнителната директоркат на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева призова правителствата по света да стимулират икономиките координирано, за да намалят болката от задаващата се рецесия.


16:24 часа: Brent падна под $30 за барел

Цената на суровия петрол Brent загуби 12,7% и падна до 29,55 долара за барел към 15:31 българско време, сочат данните на борсата ICE в Лондон, предава руският бизнес портал РБК. Цената на майския фючърсен договор за суров петрол WTI в 15:32 е намалена с 10,75%, до $ 28,32 за барел

15:41 часа: Петролът - рязко надолу в Европа

Фючърсите на петрола сорт Брент с доставка през май поевтиняха с 8,8 на сто до 30,87 долара за барел в Лондон днес.

На такова равнище суровината е била последно през февруари 2016 година.

Американският лек суров петрол поевтиня с 5,6 на сто до 30,3 долара за барел.


15:41 часа: Алжир спира всички пътувания до и от Европа, Мароко затваря публичните места

Алжир ще спре от четвъртък всички пътувания по вода и въздух до и от Европа, обяви днес алжирският премиер Абделазиз Джерад.
Вчера Алжир обяви, че от вторник прекъсват всички транспортни връзки с Франция и че авиокомпанията "Ер Алжери" ще осъществи извънредни полети, за да върне в родината алжирски граждани. 

В Мароко от днес са затворени кафенетата, ресторантите, кината, театрите, спортните зали, хамамите и игрищата, се казва в съобщението на вътрешното министерство на кралството. Досега в Мароко има 29 заразени и един починал.


15:38 часа: Молдова спира целия въздушен трафик, затваря магазини

Молдова от полунощ на 17 март напълно спира въздушния трафик с всички страни заради заплахата от разпространение на коронавируса, съобщи премиерът Йон Кику след заседание на Комисията за извънредни ситуации в здравеопазването.
Според Кику на 17 март Молдова ще забрани на чужденците да влизат в страната през наземни контролно-пропускателни пунктове, с изключение на тези, които придружават товарния трафик.
Също така на 16 март комисията реши да затвори всички търговски центрове в страната, с изключение на хранителни супермаркети, аптеки и бензиностанции. 


15: 35 часа: В Пекин има 6 нови случая - всички пристигнали от чужбина 

В Пекин са констатирани нови шест внесени отвън случая на зараза с коронавируса, съобщи централната китайска телевизия. Говорител на външното министерство заяви, че заразените са лица, пристигнали от чужбина, което според властите сега е най-големият риск.


15:32 часа: Швейцрия отмени заседание на парламента

Швейцария отмени заседание на националния парламент, след като нрастването на броя на заразените с над 50 на сто за един ден показа, че разпространението на болестта се ускорява заради увели след нарастването на броя на случаите на коронавируса. Вчера бяха обявени нови 840 случая на заразяване, с което общият брой на случаите в Швейцария и в съседен Лихтенщайн достигна 2200.


 

14:52 часа: Втори конвой от български ТИР-ове тръгна от италиано-словенската граница към дома

Втори конвой с 30 български товарни автомобили, блокирани на италианско-словенската граница, тръгна към България като премина снощи в 1.30 ч. през ГКПП Сежана - Фернети, сочат данни на Генералното ни консулство в Милано, предаде БТА, цитирайки пресцентъра на Външно министерство.
Очаква се до няколко часа да тръгне още една група с 50 български камиони, чакащи на ГКПП Нова Горица в Словения.
По информация на българското посолство в Загреб пропускането на тирове през Хърватия продължава, но изключително бавно е влизането в Сърбия. На хърватско-сръбските гранични пунктове колоните от товарни автомобили са километрични.


14:25 часа: Тръмп опитал да купи германска компания, разработваща ваксина за COVID-19

Администрацията на Доналд Тръмп предложила "големи суми пари", за да се сдобие с ексклузивен достъп до ваксината, разработвана от германска компания, предаде "Ди Велт", цитиран от "Политико". Според статията Тръмп се опитал да се сдобие с базираната в Тюбинген компания "CureVac", която има офиси във Франкфурт и Бостън, да премести крилото си за изследване в Съединените щати и да разбратоти ваксина "само за САЩ".


14:11 часа: Русия затвори и границата си с Беларус

Руските власти обявиха днес нови мерки за борба с разпространението на коронавируса, по-специално затвориха границата със съседна Беларус, но се надяват да избегнат "по-драстични" ограничени.
През февруари Русия вече затвори границата си с Китай, ограничи пътуванията от Иран и Южна Корея и значително сви въздушните връзки с ЕС.
Тези превантивни мерки дадоха възможност съществено да ограничим разпространението на новия коронавирус в Русия, където до момента са регистрирани 63 случая на заразяване, отбеляза премиерът Михаил Мишустин.

"Трябва да направим всичко, за да не се развие ситуацията по същия сценарий, както в другите страни...Въведените ограничения целят да избегнем вземането на по-драстични в бъдеще", каза той.

До момента Москва - най-силно засегнатият град в страната, не е затворила обществените места. Там е въведен режим за 14-дневно самоизолиране на хора, пристигащи от страни, пострадали от заразата.
Руската столица остави на родителите да избират дали да пращат децата си на училище или не.
Премиерът информира, че в близко бъдеще предстои да бъде задействана денонощна система за алармиране на населението чрез социалните мрежи и специална телефонна линия.
Заради пандемията от вируса на Ковид-19 руската федерална служба Роспотребнадзор препоръча по-рано на гражданите да избягват всякакви пътувания в чужбина.


14:06 часа: Бавария обяви извънредно положение

Южната германска провинция Бавария обяви извънредно положение, за да се бори с разпространението на епидемията от коронавируса, и създаването на кризисен фонд от 10 млрд евро за фирмите, засегнати от кризата, предаде ДПА.
Премиерът на провинцията Маркус Зьодер съобщи това в баварската столица Мюнхен, като каза, че мерките се вземат в отговор на "експоненциалното развитие" на пандемията и започват да действат незабавно.
Извънредното положение означава предаване на пълномощия от местните власти на провинциалното правителство в Мюнхен. "Всички усилия на на властите трябва да бъдат целенасочени и координирани", подчерта той. Затварят се всички обществени заведения от сферата на отдиха. Зьодер конкретно посочи сауни, басейни, кина, клубове, барове, дискотеки, казина, музеи, спортни площадки, фитнес зали, музикални школи. Кафенета и ресторанти ще могат да работят от 6 до 15 часа.
Тези ограничения засега се въвеждат за две седмици. "После ще видим", посочи Зьодер.
В цяла Германия до момента са регистрирани над 5000 случая на заразени с коронавируса. От тях над 800 са в Бавария - най-богатата германска провинция с население от 13 милиона.


13:50 часа: Индийци пият кравешка урина срещу коронавируса 

Десетки вярващи хиндуисти пият урина от крава по време на празник в Ню Делхи, съобщана Франс прес. 

Те са убедени, че това питие ще ги предпази от коронавируса. 

Експертите отричат вярването им, посочва агенцията.

Новият електрически Фиат-500 беше представен на 4 март в Милано, но от днес заводите на компанията в Европа спират работа за две седмици. 

Maркo Oпиари, анализатор във Fidentiis, каза, че затваряне  за няколко седмици не е голям проблем в условията на свръхпредлагане на европейския пазар и че пропуснатото производство би могло да бъде възстановено по-късно.

“Истинският проблем е от страната на търсенето, хората не купуват коли сега и обемите на продажбите се очаква да бъдат много лоши през март с истинско въздействие върху приходите на производителите на коли", каза той.


13:10 часа: Чехия - под карантина до 24 март, Румъния въвежда извънредно положение

Правителството на Чехия реши да наложи карантина в страната до 6 часа сутринта местно време на 24 март, заяви премиерът Андрей Бабиш= Изборите в Сената (горната камара) на Чешката република ще бъдат отложени.

Чешкият премиер Андрей Бабиш.

Движението в страната ще бъде ограничено, но не и забранено. В Чешката република броят на заразените с коронавирус в събота беше 189 души, в неделя те вече бяха повече от 230. Бабиш очаква да надминат 300. По време на церемония по полагане на клетва на новото правителство румънският президент Клаус Йоханис заяви, че ще въведе извънредно положение поради разпространението на коронавирус.


12:59 часа: Висш ирански клирик почина след зараза с вируса

Висшият ирански клирик аятолах Хашем Батайе Голпайегани е починал, след като е бил заразен с  коронавирус.

Той е бил един от 88-те членове на Събранието на експертите, висш държавен орган, който определя върховния водач на ислямската република.

Голпайегани е бил приет в болница в свещения град Кум в събота. Няколко политически и религиозни фигури бяха заразени в Иран. Някои починаха, включително новозбраната Фатемех Рахбар.

Иран регистрира близо 14 000 заразени и 724 починали от коронавируса.


12:00 часа: Китайската икономика се свива за първи път от 1976 г. насам

Най-новите икономически данни за Китай сочат драстичен спад на икономика на фона на пандемията от коронавирус. Промишленото производство е спаднало с 13,5 на сто през януари и февруари спрямо същия период миналата година, сочат оповестените днес показатели.

Гигантски намаления по витрините на Хонгконг. 

Това е най-голямото свиване на показателя от 30 години за разглеждания период, отбелязва Ройтерс. То засилва опасенията, че китайската икономика ще се свие през първото тримесечие - за първи път от 1976 година, отбелязва ДПА.


11:47 часа: В Европа идва рецесия, икономиката ще се свие с 2-2,5%, прогнозира еврокомисар

ЕС ще премине през рецесия тази година заради последиците върху икономиката от коронавируса, заяви днес европейският комисар за вътрешния пазар Тиери Бретон. По думите му преди кризата очакванията са били за икономически растеж от около 1,4 на сто за целия континент, а сега отрицателните последици се очаква да бъдат равни на между 2 процента и 2,5 на сто.


11:06 часа: Японската централна банка въвежда нови едногодишни корпоративни кредити с нулева лихва

Японската централна банка (Bank of Japan) обяви допълнителни мерки за смекчаване на паричната политика на извънредно заседание, посветено на икономическото отражение на пандемията от коронавируса.

Часове по-рано Управлението за Федерален резерв (УФР) на САЩ понижи водещата си лихва с 1 процентен пункт до близо нулево равнище.

Харухико Курода, губернатор на Японската централна банка.

Японската централна банка въвежда нови едногодишни корпоративни кредити с нулева лихва и увеличава покупките на държавни облигации с 2 трлн. йени (18,8 млрд. долара).

Обемът на операциите с борсови фондове (ETF) се вдига до 12 трлн. йени (112 млрд. долара) или два пъти повече от обещаното досега.


11:03 часа: Франция се страхува от изчерпване на капацитета на болниците

Ситуацията с разпространението на коронавируса във Франция "е твърде обезпокоителна" и "се влошава много бързо". Това заяви днес директорът на националната здравна служба Жером Саломон, като изрази опасения от евентуално изчерпване на капацитета на болниците в страната, предаде Франс прес.

"Броят на случаите вече се удвоява на всеки три дни", заяви той пред радио "Франс ентер" и обърна внимание, че има стотици болни в реанимация с опасност за живота.

Според последните официални данни от снощи във Франция има 5423 потвърдени случая на заразяване с вируса на COVID-19 и 127 починали - или 36 нови смъртни случая и 900 нови заразени за 24 часа. Над 400 души са настанени в болници в тежко състояние.

"Обезпокоително е, че бързината, с която се шири заболяването, води до насищане на френската болнична система, което се стремим с всички средства да избегнем", каза Саломон.


10:12 часа: Норвегия поставя под карантина всички, които идват от чужбина

Правителството на Норвегия реши да поставя под двуседмична карантина всички, които се връщат в страната след пребиваване в която и да е друга държава. Това се казва в съобщение, поместено снощи на сайта на кабинета, предаде ТАСС. По-рано карантината не бе задължителна за норвежки граждани, влизащи в страната от съседна Швеция и Финландия.

Освен това се забранява на норвежците да живеят във вилите си, ако не са разположени в същия регион, където са регистрирани по местожителство. За груби нарушения на карантината се предвиждат санкции - до половин година лишаване от свобода или глоби. Новите мерки ще бъдат в сила до 1 април, но срокът може да бъде продължен.

Към вчерашна дата броят на заразените с новия вирус в Норвегия бе 1077; починалите са трима. Затворени са всички детски градини и учебни заведения. Правителството съобщи, че няма да допуска в страната чужденци без разрешение за пребиваване. Освен това Норвегия въвежда временен граничен контрол в рамките на шенгенското пространство.


10:03 часа: Южна Африка обяви национално бедствено положение

Южна Африка обяви национално безствено положение и най-драстичните мерки на континента, за да ограничи разпространението на коронавируса.

Завръщащи се от чужбина южноафриканци слизат от самолет в Полокуане. За два дни заразените там скочиха от 38 на 61.

Правителството наложи забрани за пътувания до и от списък от държави, затвори училищата и забрани публични събирания над 100 души. Президентът Сирил Рамафоза съобщи за мерките след извънредно заседание на кабинета. Държавата също финализира пакет от мерки да минимизира влиянието на пандемията върху икономиката.


9:40 часа: Китайският милиардер Джак Ма дарява маски и тестове на САЩ

Джак Ма, китайският предприемач и основател на гиганта в електронната търговия Alibaba, използва първия си туит, за да публикува снимка на голямо дарение от лицеви маск и тестове за коронавирус за САЩ.

Те вече пътуват за Америка благодарение на неговата фондация.

"Първата доставка от маски и тестове за коронавирус излита от Шанхай. Всичко най-хубаво на нашите приятели в Америка", написа Ма в първото си съобщение в своя новооткрит акаунт в социалната мрежа.

Според по-раншно съобщение на фондацията пратката включва 500 хиляди теста и 1 милион маски.


9:30 часа: Броят на жертвите по света надхвърли 6000; заразените извън Китай са повече, отколкото в самата КНР

Броят на починалите от новия коронавирус по света вече е близо 6500.

Броят на заразените извън Китай вече е по-голям, отколкото в самата Китайска народна република.


9:20 часа: Британски доклад прогнозира 7,9 млн. души да се нуждаят от болнично лечение в идните 12 месеца

Епидемията от коронавирус може да наложи хоспитализирането на 7,9 милиона души през идните 12 месеца в Обединеното кралство, предаде "Скай нюз". 

Телевизията се позова на писмен брифинг на службата за здравеопазване, до който е получила достъп.


9:19 часа: Италия съобщи за нови 360 смъртни случая

Италия, най-тежко засегната европейска страна, съобщи днес за нови 360 смъртни случая и за 3500 нови заразявания.


9:10 часа: Папа Франциск се моли в две църкви в Рим за край на пандемията

Папа Франциск се моли в римската църква "Сан Марчело ал Корсо".

Папа Франциск посети вчера две църкви в Рим, за да се помоли за край на пандемията от новия коронавирус. 

Въпреки че цяла Италия е поставена под карантина, Светият отец е отишъл първо в базиликата "Санта Мария Маджоре", близо до централната гара в столицата, а след това - в друга църква в центъра на града.


8:11 часа: Лос Анджелис, Сиатъл, Ню Йорк, Лас Вегас затварят барове, ресторанти и нощни клубове

Пред гишетата на "Бритиш еъруейс" на летището в Лос Анджелес е пусто. САЩ забраниха влизането от Обединеното кралство и Ирландия, след като по-рано се затвориха за всякакви пътници от Европа.

Градските власти на Лос Анджелис наредиха всички барове, ресторанти и нощни заведения да затворят от полунощ в неделя, за да се ограничи разпространението на коронавируса, предаде Франс прес, цитирайки кмета Ерик Гарсети. Изключение се прави за продажбите на храна за вкъщи. Мярката ще важи поне до 31 март.

Подобни мерки преди това приеха властите на Ню Йорк и на Лас Вегас, групата "Ем Джи Ем Ризорст" обяви, че затваря 13 хотела и казина.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп призова съгражданите си да не се поддават на паниката и да не се презапасяват с хранителни стоки, предаде ДПА.


8:03 часа: САЩ започват клинични тестове на ваксина срещу новия коронавирус

В САЩ днес ще започне клинично тестване на ваксина срещу новия коронавирус, съобщи Асошиейтед прес, като се позовава на правителствен източник.

Първият участник в тестването ще получи експерименталната ваксина в научния институт "Кайзер Перманент" в Сиатъл, уточнил източникът, пожелал анонимност.

Клиничното тестване е финансирано от националните здравни институти. Представители на американските здравни власти посочиха, че за регулаторното одобрение на потенциална ваксина ще е нужна година, година и половина.


В хрониката са използвани информации на БТА, АП, ДПА, Ройтерс, Франс прес, Си Ен Ен, "Ню Йорк таймс".

 

Статистика за денонощието

България заразени 52
  нови случаи 1
  жертви 2
Италия заразени 24 747
  нови случаи 0
  жертви 1809
Румъния заразени 139
  нови случаи 0
  жертви 0
Гърция заразени 331
  нови случаи 0
  жертви 4
Сърбия заразени 55
  нови случаи 7
  жертви 0
Турция заразени 18
  нови случаи 0
  жертви 0
Франция заразени 5423
  нови случаи 0
  жертви 127
Германия заразени 5813
  нови случаи 0
  жертви 13
Испания заразени 8794
  нови случаи 805
  жертви 297
Великобритания заразени 1391
  нови случаи 0
  жертви 35
Китай заразени 80 860
  нови случаи 16
  жертви 14
Иран заразени 14 991
  нови случаи 1053
  жертви 853
Южна Корея заразени 8236
  нови случаи 74
  жертви 75
САЩ заразени 3782
  нови случаи 102
  жертви 69

Актуалната статистика за коронавируса можете да следите тук.