Нищо не е както преди и без въвеждането на извънредно положение. Хората се опитват да се приспособят към новите обстоятелства, вярвайки, че ограниченията се предприемат само за тяхно добро – за препречване на разпространението на заболяването.

Затворени училища и църкви, отменени събирания, заключени музеи и театри – неделната тишина вероятно ще се запази и от утрешния работен ден нататък, щом указанията са за оставане вкъщи, доколкото това е възможно, а и няма къде да се отиде в контекста на наложените мерки за избягване на масовите, а и на всякакви други събирания. Дори за сватба, кръщене или погребение е необходимо специално разрешение, което ще се издава индивидуално в зависимост от броя на хората и мястото, в което се планира да се проведе събитието.

Временно прекратени са мачовете от Бундеслигата – за първи път от Втората световна война насам. Три от съседните на Федералната република държави – Дания, Чехия и Полша, затвориха границите си за всички германци, които не идват по работа или не транспортират стоки.

По последни данни заразените от коронавирус в Германия са над 4200, смъртните случаи са осем. Най-засегнатите федерални провинции са Северен Рейн-Вестфалия и Бавария, в които са в сила и най-големите ограничения на социалния живот – точно в съответствие с препоръката, отправена от канцлерката Меркел за максимално свиване на социалните контакти. 

Няма да се виждаме, най-много да се чуваме, си казват и най-близките приятели. И на никого (от добросъвестните, дисциплинирани и отговорни германци) и през ум не би му минало да наруши нововъведените правила.

Вместо традиционното ръкостискане – нов вид приветствия с докосване на краката по хигиенни съображения. Поздравителните докосвания с лакти също все повече излизат на мода – в съответствие с обстоятелствата. Присмехулното отношение към презапасяването междувременно среща все повече разбиране, а поръчките за доставките на храните директно вкъщи растат лавинообразно. В много случаи поръчаното просто се оставя пред вратата – за да се избегне всеки рискован пряк контакт. А има и магазини, които контролират температурата на клиентите на влизане. 

В метрото засега подобни мерки не са въведени, но както излиза от представително проучване – 24 процента от запитаните казват, че се чувстват дискомфортно в пълните превозни средства, боейки се от зараза. В Берлин и Бремен например вече е допустимо само качването от задната врата в автобусите, а районът около шофьора е отцепен с предпазни ленти, предназначени да го предпазят от вирусите. Най-предните седалки не са достъпни за пасажерите.

Особено сложна става от понеделник ситуацията на родителите с малки деца – в цялата република до 19-и април затварят и детските градини, и училищата. А разчитане на грижите от страна на баба и дядо не се препоръчва – при положение, че те са в най-застрашената група. Принципно се предлага помощ за отглеждането на децата – на тези родители, които задължително трябва да присъстват на работните си места, но вероятността да могат да бъдат обхванати всички не е голяма, поради което по квартали и общини се събират групи доброволци, готови да помогнат и за това, и за покупки и набавянето на необходимото за тези, които не бива да излизат от къщи.

„Трябва да се поддържаме и да се погрижим за това, че и тези от нас, които нямат роднини и приятели в района, да получат помощ. Можеш да се присъединиш към групата или ако имаш нужда от помощ, или ако можеш да предложиш помощ. Нека заедно да помогнем на тези, които са под карантина и не бива да напускат домовете“, е записано във ФБ страницата на групата за помощ във времената на коронавирус в Бон.

В църквите ще може да се влиза само за молитва. В градове и села се организират групи за взаимопомощ

„Насреща ни е невидим враг, борбата с който ще доведе страната ни до границите на възможностите й“, прогнозира министър-председателят на провинция Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет.

Но в рамките на тази борба се прави всичко възможно да се минимизират щетите: финансовият министър Олаф Шолц и икономическият министър Петер Алтмайер обявиха неограничени кредитни програми за засегнатите фирми. Канцлерката Меркел каза, че „правителството има волята да направи всичко, от което Германия има нужда, за да може кризата да се преодолее колкото може по-леко“.

А министърката на земеделието и храните Юлия Кльокнер увери, че за момента проблеми с доставките на храни и други насъщни продукти няма, което се потвърждава и от търговците. Нейната препоръка е да не се предприема презапасяване, а препоръката на здравния министър Йенс Шпан от вчера – връщащите се от ски от Австрия, Италия и Швейцария да си останат доброволно 14 дни по домовете, дори да нямат симптоми на заболяване.

А какво да се прави по време на принудителния престой у дома? Медиите вече публикуваха съвети за осмисляне на свободното време: с гледане на филми, четене на книги, подреждане на натрупалите се стари снимки, работа в градината или пък собственоръчното изпичане на хляб.