До момента, към 17 часа в неделя, има 51 случая на регистирани българи, заразени с COVID-19. Сутринта стана ясно, че има два, след което бяха потвърдени пробите на още осем.

Ген. Венцислав Мутафчийски, който оглавява Националния оперативен щаб, уточни, че във ВМА има 10 пациенти, в Белодробната болница - петима, в "Пирогов" - 1 , в "Александровска" - 1, в Плевен - 4, Габрово - двама и във Варна още един.

Той остро разкрикува поведението на заразения с вируса от Варна. "В разгарара на епидемията отива в Бергамо, после в Барселона и се прибира в София и след това със сухопътен транспорт във Варна", отбеляза Мутафчийски.

"Всички пациенти са в стабилно състояние. С особен интерес следим случая в "Пирогов", възрастен пациент на 80 години, с двустранна пневмония, инсулт като придружаващо заболяване, той все още няма нужда от интубация", каза още проф. Мутафчийски.

Вчера бяха обявени нови по-твърди мерки в редица страни, ситуацията е изключително динамична. В Италия 3597 нови случая, починали 175, 1400 общ брой на мен не ми прилича на прехвърляне на платото, отбеляза още той.

Контролът по българската граница се засилва, разширява се броят на лицата, които подлежат на карантина, включват се и хората, които идват от Испания.

Скоро ще се предприемат подобни мерки и за други държави, защото само от вчера сред случаите на заразените има хора, които идват от Дания, от Нидерландия, Австрия, Франция, така че вече трудно може да се определи коя е рискова и коя не е рискова държава, всички държави стават рискови, смятат от щаба.

"Оказва се, че нечетливите и изписани на ръка адреси затрудняват работата. Има изрични инструкции от Гранична полиция да съдействат за четливо и истинско изписване на личните данни", каза още Мутафчийски.

Действат групи за издирване на потенциално заразени лица, в които участват МВР, служителите на здравните инспекции.

Има идеи за мобилизация на служителите от регионалните здравни каси, агенцията по контрол на храните и други лица, които да се включат в тези групи.

Кампанията за набиране на доброволци в болниците върви. В Александровска болница има заявления от 77 души - сред тях и бившият министър на здравеопазването Илко Семерджиев, бившата областна управителка на Перник Ирина Соколова, много студенти, специализанти.

Във ВМА са се записали доброволци шести курс медицина, специализанти, лекари от други отделения на болницата, които са изразили желание при нужда да се включат в работата на инфекциозната клиника.