Подкрепям ограничителните мерки на правителството, макар и да са малко закъснели, каза в предаването „Тази събота“ по бТВ адвокат Михаил Екимджиев. По думите му обаче заповедта с мерки срещу заразата с коронавирус на здравния министър Кирил Ананиев е противоконституционна, тъй като не е под формата на закон.

„Крайно време беше, след като на базата на китайския опит се знаеше, че само драстични мерки по ограничаване на социалните контакти могат да бъдат ефикасни, те да бъдат предприети срещу масовата безотговорност, която се демонстрираше в нашето общество, каза Екимджиев.

„Заповедта на министъра на здравеопазването от седем точки нямаше никаква пречка да добие формата на закон още във вчерашното заседание на парламента. В настоящия момент тя е откровено противоконституционна, добави правозащитникът. - Причината е, че здравният министър практически изпълнява ролята на парламента, а само Народното събрание може да прецени дали тези мерки са подходящи и разумни за ситуацията."

"От друга страна, законът за здравето предвижда подобни правомощия на министъра на здравеопазването. Но Конституцията казва, че конкретните ограничаващи мерки се приемат само със закон", обясни адвокатът.

По думите му само законодателят в една правова държава може да определи рамката на ограничителните мерки: 

„Затова незабавно трябва законодателно те да се регламентират и да дадат рамката. В нея министрите и оперативният щаб да дават своите разпореждания и да я запълват с конкретно съдържание в зависимост от динамиката на развитие на пандемията.“

Той е на мнение, че едно наказание е ефикасно не тогава, когато е тежко, а когато е неизбежно.

„Глобите можеха да бъдат много по-малки, затворът - също, но трябва да сме сигурни, че ако някой се отклони от карантина, той ще бъде наказан и това ще действа възпиращо. В момента много хора смятат, че няма да бъдат хванати“, завърши Михаил Екимджиев.