Китайският град Ухан, откъдето тръгна пандемията от новия коронавирус, за втори пореден ден отбелязва едноцифрен брой на нови случаи на зараза, предаде Ройтерс днес.

В останалата част от страната не бяха докладвани никакви случаи на местно предадена инфекция.

Ухан, който е столица на централната провинция Хубей, е регистрирал пет нови случая в четвъртък в сравнение с осем в сряда, съобщи Националната здравна комисия.

В останалата част от провинция Хубей не са били докладвани никакви нови случаи от осем дни.

Комисията каза вчера, че епидемията е преминала пика си в Китай. В същото време останалата част от света е обзета от тревога заради пандемията. Пазарите отбелязват рекордни спадове, правителствата обявяват извънредни мерки да забавят разпространението на вируса, който вече е заразил 127 000 души по света.

Финансовият център Шанхай съобщи за два нови случая, а столицата Пекин - за един. И трите са на хора, пътували от чужбина за Китай.

Те доведоха общия брой на новите заразявания в континентален Китай до осем в четвъртък, сравнен с 15 в сряда. Това е най-ниската стойност на този показател, откакто здравните власти започнаха да публикуват данни за цялата страна през януари.

Днес общият брой на заразените в Китай е 80 813, а на смъртните случаи - над 3000.

Принудителните спирания на работа в предприятията, поставянето на десетки милиони хора под карантина и забраните за пътуване, които започнаха през януари, на практика спряха на втората по големина икономика в света.

След като мерките за удържане на заразата започнаха да дават резултати, централното ръководство нареди на местните да започнат да съживяват икономическата активност, особено в най-тежко засегнатите райони.

Извън Хубей около 60% от малките и средните фирми и 95% от големите са се върнали на работа, каза зам.-министърът на промишлеността Син Гуобин днес.

Докато Пекин връща икономиката си към нормално функциониране, страната ще се координира с останалите по света за възстановяване на бизнеса, защото пандемията създава тревоги за перспективите на Китай, каза Син.