Управляващите от ГЕРБ и опозицията от БСП се скараха днес в парламента по повод скандала с разминаването на данните за вноса за нефт миналата година. Според червените именно чрез манипулацията на тази информация властта надписва растежа на Брутния вътрешен продукт (БВП). 

Припомняме, че проблемът беше потвърден от Национални статистически институт (НСИ), но от там все пак обясниха, че манипулация няма, а има единствено разминаване във времето на подаването на декларациите на вносителите на борсови стоки. Няколко седмици след като скандала избухна НСИ направи нарочна пресконфереция, на която обяви ревизиране на предварителните данни за растежа като го намали с 0,4% за последното тримесечие на 2019 г. и с 0,1% за цялата година. Намериха се и пропуснатите 4 млрд. лв. от вноса, оказахме се с увеличено потребление, инвестиции и износ. 

Днес от ГЕРБ обясниха, че резивизията е минимална и реално няма особено значение за развитието на икономиката ни. 

"Пророкуването на БСП се оказа поредната фалшива новина, оборена с реални, официални данни и анализи. Иначе как се обясняват повечето приходи от данъц, повишеният оборот и производство, ако няма икономически подем и ръст на БВП? Червената икономическа логика мълчи оглушително!", обяви от трибуната днес Александър Иванов. 

Окончателните данни за резултатите на икономиката ще дойдат все пак чак в края на октомври.

"Тогава ще видим, че има минимално отклонение с плюс или минус. Това не е новина."

Според Александров БСП очернят страната пред партньорите и го прави за малко медийно внимание. Тезите на БСП пък излагали икономиката на страната пред рискове.

"Дори без да сте в управлението, сте заплаха за икономиката." 

Думите на Иванов обаче не останаха без ответна реакция. Тя дойде от финансовото острие на БСП - Румен Гечев, който пръв съобщи за разминаването.

"НСИ си призна, че 4 млрд. лв. не са отчетени за времето от 1 януари 2019 г. до 31 демекври 2019 г. Сега изведнъж - тези милиарди се намериха тези милиарди.  Появиха се и 950 млн. лв. нови инвестиции, 1,5 млрд. лв. от потребление. След това износът - о, небеса - се увеличи с 1,5 млрд. лв. Това се нарича натаманяване!"

ГЕРБ обаче заряза конкретиката в темата и реши да атакува Гешев по линия на участието му във финансовия екип на Жан Виденов, по чието време страната изживя най-тежката си икономическа криза. 

Гечев отново не остана длъжен и в типичния си стил обясни:

"Ама вие избрахте финансовия екип на правителството на Виденов за управление на банковата ни система. Димитър Радев - един прекрасен икономист, признат от Световната банка, е шеф на БНБ и вие си го избрахте! Министърът на финансите на Виденов го избрахте за шеф на "Банков надзор"(бел.ред. - Димитър Костов). Ей, приятен ден!", завърви Гечев.