Очаква се ръст на броя болнични листове заради разпространение на коронавируса и поставяне на хора под карантина, но системата на Националния статистически институт ще издържи, а има и предпазни механизми в случай на критични ситуации. 

Това обясни пред бТВ шефът на НОИ Ивайло Иванов в отговор на притесненията, че общественото осигуряване няма да може да се справи с изплащанията на болничните при сериозен риск.

Въпросните притеснения се появиха преди две седмици, когато се водеше дискусията могат ли личните лекари да дават болнични за карантина и какъв ще е резултатът от това. Премиерът Бойко Борисов изрази притеснения, че "ако има 15 000 или 200 000 болни да си седят вкъщи и ние, НОИ, да им плаща - НОИ ще се изпразни, предупреждавам. Няма да останат пари." Изказването беше предшествано от разнобой между институциите какво трябва да правят хората, връщащи се от държави с наличие на коронавирус, като версията на здравния министър Кирил Ананиев бе, че гражданите трябва да си вземат платен или неплатен отпуск, а не болничен лист. Установи се, че законът предвижда болничен за карантира, а Борисов разпореди държавата да плаща 11- от 14-дневен лист за домашно лечение, другите 3 дни се поемат от работодателите.

Към момента 392 са болничните със статут на карантина от началото на годината, а от тях 39 болнични са заради съмнения за коронавирус, обясни Ивайло Иванов.

"Милиард и триста милиона лева (от бюджета на НОИ - б.р.) има за изплащане на болнични и майчинство, а около 633 милиона лева от тях са за плащане на общо заболяване и карантина, където попада и коронавирусът. 18 милиона са дните болнични, които може да се покрият от НОИ. Има защитни механизми, които да я спасят системата, в случай че има критични ситуации“, каза Иванов.

Един от предпазните механизми е да се внесе искане до Народното събране за коригиране на бюджета за държавно обществено осигуряване, като инициативата трябва да дойде от водещите министерства, обясни управителят на НОИ.

Другият по-лек вариант е с решение на Министерския съвет по Закона за публичните финанси, с който може да се направи допълнителен трансфер за напълване на бюджета на НОИ, когато не стигат средства. С решение на надзорния съвет на института пък може да се вземе решение за прехвърляне от други фондове по сметката, за да може да се покрият непредвидени разходи, заяви още управителят на институцията.

Ивайло Иванов бе категоричен, че няма причина за притеснения, защото болничните от началото на годината са със 130 хиляди по-малко в сравнение със същия период на миналата година.