Премиерът Бойко Борисов ще препоръча на здравния си министър Кирил Ананиев държавата да изплаща последните 11 дни от болничните на осигурените българи при карантина за коронавирус. Това стана ясно от думите му днес пред парламента.

Той направи изказването си докато говореше за проблемите на тол таксите. В един момент обаче темата му стана безинтересна и той обърна към епидемията. 

Така страната е близо до решението на един проблем, който занимава обществото в продължение вече на седмица. След като заразата започна да се разпространява бързо и в Европа беше създаден кризисен щаб, който започна работа по превенция по граници и летища. Беше решено, че всички, които са пътували в рискови региони и сега се звръщат да бъдат подлагани на доброволна карантина от 14 дни. Резонно обаче тук възникна въпросът какво ще се случи с работата на тези хора. Дали трябва да си пуснат отпуска или могат да ползват болнични. Първоначално министър Ананиев обясни, че хората трябва да използват отпуск - годишен или неплатен. Причината - тези хора може и да не са болни, това е само защита. 

В този дух бяха и думите вчера на Борисов, докато беше в Гърция. Според него хората си пътуват и не поемат отговорност и държажата не е длъжна да им плаща болничните.

Депутати от различни парламентарни групи обаче припомниха, че възможността за ползване на болничен за карантина е законодателно уредена в Кодекса за социално осигуряване.

"Решението е много просто, то е визирано в чл. 43 от Кодекса за социално осигуряване, където е казано, че всички осигурени лица имат право на парично обезщетение за временна нетрудоспособност за така наречената карантина. Става въпрос обаче за осигурени лица, тези, които имат право на парично обезщетение за временна неработосбособност по задължително предписание на здравните органи. 14 дена има право да изписва болничен лист личният лекар", обясни д-р Хасан Адемов, председател на социалната комисия в НС.

Шефката на парламентарната група на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова внесе само допълнителен елемент, че било добре личните лекари да удостоверяват с граничните власти, че човекът, на когото издава болничен е пътувал да рискови зони, за да се избегнели злоупотреби.  

Днес обаче нещата за Борисов са се променили. 

"Сега 3 дни се поемат от работодателите, другите 11 дни се плащат от НОИ и аз точно това ще предложа днес на Ананиев. Да поемем карантината."

Но предупреди:

"Ако обаче има 15 000 или 200 000 болни да си седят вкъщи и ние, НОИ, да им плаща - НОИ ще се изпразни, предупреждавам. Няма да останат пари".

Лекари, синдикати и работодатели обаче призовават институциите за инструкции кои хора, прибрали се от чужбина, да бъдат поставят под домашна карантина. И как ще се издава болничен, ако нямат симптоми. 

"Въпросът с болничния по време на карантина е решен в Кодекса за социално осигуряване. По време на карантина хората могат да взимат болничен. Въпросът е това да не го правят самоцелно и да не притискат личните си лекари да правят нещо, от което те нямат нужда", коментира министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

По повод оплакванията, че няма инструкции как да се действа в такава ситуация и кои хора да бъдат поставяне под карантина и да им бъдат издавани болнични, Сачева коментира, че днес продължават дебатите с представители от НОИ, НЗОК и социалните партньори по темата в здравното ведомство и се очаква след обяд да излязат с решение как точно ще се действа.