66-годишната жена, която вчера беше хоспитализирана в "Пирогов“ в изключително тежко състояние и която бе с положителна проба за коронавирус, е починала, съобщиха официално от Министерството на здравеопазването. Това се е случило в 15,42 ч днес.

Жената е постъпила в „Пирогов“ с тежка двустранна пневмония. Въпреки извършените интензивни реанимационни мероприятия, лекарите не са успели да спасят живота ѝ. Екипът на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ продължава да се бори за живота на 74-годишния мъж, съобщават още от МЗ.

Министерството на здравеопазването изказва дълбоки съболезнования на семейството и близките на починалата жена.

Минути по-късно ген. майор проф. Венцислав Мутафчийски от Националния щаб съобщи, че в лабораторията на Военномедицинската академия днес е потвърден още един заразен с коронавирус пациент. Става дума за медик:

"Това е жена, наша колежка, на 62 години. Тя не е контактувала с пациенти в България. За последен път е била на работа на 22 февруари. След тази дата е посетила два конгреса в Англия и Испания. Завърнала се е с грипоподобни симптоми. Тя е настанена в инфекциозната клиника на ВМА и не е в тежко състояние.", съобщи ген. Мутафчийски.

Други две от общо 40 проби в лабораторията са "съмнителни" и се очаква окончателен резултат от тестовете утре. Всички останали тестове са отрицателни. 

Както и досега в останалите случаи контактните лица на пациента, установен днес, са издирени, ще бъдат подложени на карантина, изследвания и всички други процедури в такива случаи.

В Националната референтна лаборатория днес има 54 проби, като всички са отрицателни с изключение на тази на обявената и от лабораторията във ВМА положителна проба.

В Стара Загора пробите днес са били 24 и са отрицателни. Там се изследват и пробите на 60 души от Габрово и Плевен, контактни на заразените с коронавирус в двата областни града. Тестовете ще бъдат готови утре.

Във Варна се тестват 18 проби за коронавирус, резултати се очакват по-късно тази вечер.