Насред световните притеснения от новия коронавирус, в областта на медицината има и добри новини. Наистина добри. 

Адам Кастийехо - това е името на втория излекуван от HIV човек в света. 40-годишният мъж живее от 20 години в Лондон, но е роден във Венецуела. 30 месеца след като спира терапията, той е без следи от вируса, съобщи BBC, позовавайки се на публикация в специализираното издание The Lancet HIV

Кастийехо е излекуван не с традиционните лекарства срещу HIV, а със стволови клетки, тъй като е страдал и от рак. Донорите на стволовите клетки са носители на необичаен ген, който ги пази от заразяване със СПИН.

Първият излекуван е Тимъти Браун, начина още Берлинският пациент, който през 2011 г. е обявен за напълно здрав, след като получава подобна терапия като тази на Кастийехо.

Какво всъщност е лечението? 

Трансплантацията на стволови клетки, които носят устойчивия ген, оказва се, прави така, че вирусът да не може да възпроизвежда в организма на болния и да замества със свои клетки тези на имунната система. В резултат от лечението в тялото на Адам Кастийехо няма следа от вируса на СПИН - нито в кръвта, нито в семенната течност, нито в останалите тъкани, потвърждават лекарите му. 

Вече имаме доказан период от две години и половина, в които вирусът не се връща. Това показва, че успехът на терапията със стволови клетки, обявен преди 9 години с Берлинския пациент, може да бъде повторена", заяви пред BBС проф. Равиндра Гупта от университета в Кембридж. 

Засега обаче терапията не може да стане лек за милионите хора по света, заразени с HIV и развили СПИН. Тя е била приложена на пациентите заради това, че са били болни и от рак, а лечението е агресивно.

Освен това настоящите лекарства срещу вируса са високо ефективни, защото позволяват на заразените да живеят дълго и пълноценно, въпреки болестта. 

"Важно е да се отбележи, че транспрантационната терапия нови висок риск и се използва като последна, крайна мярка за пациенти с HIV, които имат и животозастрашаващи хематологични проблеми", подчерта проф. Гупта. 

Въпреки че лечението не може да се приложи широко към момента, то дава надежда, че в бъдеще ще има лекарство за СПИН като се използва генна терапия.

Генът, който играе ролята на "приемник" на вируса на СПИН, е CCR5. Има обаче хора, чийто ген е мутирал по начин, който не допуска заразяването - тоест резистентни са на вируса. Учените се надяват на база на откритието и втория случай на излекуван пациент да се намери начин как да влияе на CCR5 в организмите на хора с HIV. Генът е същият, по който работи китайският учен Хъ Дзянку, който е известен с "генно редактиране" на бебета. За работата си той бе осъден на 3 години затвор през 2019 г.

Тестовете на Адам Кастийехо показват, че 99% от клетките на имунната му система веча са заменени от донорски клетки . Това обаче все още не означава, че всички остатъци от HIV в организма на пациента са "изчистени". Същото важи и за Тимъти Браун. Затова е невъзможно да се прогнозира с пълна категоричност, че HIV няма да се върне. 

"Уникално е да си в тази позиция. Уникалка и много смирена позиция", каза пред New York Times Кастийехо - "Искам да бъда посланик на надеждата, не исках ходата да си мислят, че съм бил избран. Не, просто се случи. Бях на правилното място, вероятно в правилното време", допълва по повод излекуването си. 

Проф. Шарон Люин от Университета в Мелбърн също заявяа пред BBС, че случаят с Амад Кастийехо е обнадеждаващ, но само времето ще покаже дали вирусът си е тръгнал завинаги от пациента.