Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Американски апелативен съд сложи край на дългогодишния спор - откраднали ли са легендите Led Zeppelin началните акорди на едно от най-великите парчета в цялата рок едн рол история - Starway to Heaven. Окончателно - такова нещо няма и обвиненията срещу Робърт Плант и Джими Пейдж отпадат. 

Историята започна през 2014 г., когато Майкъл Скидмор обвини групата в плагиатство. Скидмор е един от най-близките хора до покойния китарист на групата Spirit Ранди Уолфи. В жалбата се твърдеше, че Zeppelin са откраднали откриващия риф от песента Taurus, написана именно от Уолфи. 

 

 

Taurus е записана 3 години пред Starway to Heaven, а Скидмор твърдеше, че Пейдж и Плант са чули парчето по време на съвместно участие на двете групи някъде из САЩ. Така, по неговата теория, Пейдж е решил да изкопира началните строфи. Като доказателство той привежда сходните прогресии от първите секунди. 

Решението на съда, взето с 9 на 2 гласа, обаче слага точка на спора и потвърждава: има само една Starway to Heaven и тя е композирана от гениите на Led Zeppelin. 

Скандалът държа в напрежение цялата музикална индустрия, защото можеше да създаде прецедент, а групата да изплати милиони обезщетения на Скидмор и наследните на Уолфи. 

 

 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.