Вчера вечерта премиерът на Италия Джузепе Конте обяви карантина за цялата страна заради разпространението на новия коронавирус, влизащата в сила от днес (10 март).

Според здравни специалисти и вирусолози мерките на правителството ще се окажат неустойчиви и вероятно няма да ограничат разпространението на COVID-19.

Коментарите им са представени в статия на Ройтерс. Ето и някои от тях:

"Подобни мерки имат потенциала да наложат огромна икономическа тежест на страната. Ако продължи твърде дълго, може да създаде риск от умора от ограниченията", сподели Роуланд Као - професор по ветеринарна епидемиология в Университета на Единбург.

Според Джон Едмъндс, който е професор от "Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина", мерките са безпрецедентни и "почти сигурно неустойчиви".

"Това ще бъде дълга епидемия и подходящите мерки трябва да бъдат предприети в подходящото време, за да се максимизира ефекта им, да осигурят съгласие и да минимизират икономическите и социалните щети", заяви той. "Тези мерки вероятно ще имат краткосрочен ефект. Но ако не могат да бъдат задържани за дълъг период от време, вероятно само ще забавят временно епидемията".

Професорът по медицина от Университета на Източна Англия Пол Хънтър изтъкна, че предложената блокада ще бъде "една от най-строгите мерки за контрол в цялата страна, прилагани през последните 50 години".

"Видяхме, че в Ухан подобни крайни мерки могат да поставят епидемията под контрол, но въобще не е ясно колко дълго ще трябва това да бъде поддържано в италианския контекст", сподели той.

Франсоа Балу, който е професор по биология на изчислителните системи от Лондонския университетски колеж, също е скептичен за дългосрочното поддържане на карантината.

"Целта на тези мерки е да се контролира епидемията и да помогне на болниците да се справят с големия брой пациенти, които трябва да лекуват. Потенциалните ползи са очевидни, въпреки че подобни мерки ще струват скъпо на индивидите, общностите и икономиката", сподели той. "Също така не е устойчиво да се поддържа такава общонационална блокада за дълго време", допълни Балу.