Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Цената на руския петрол в Европа днес падна под 32 долара за барел при търговиятa с фючърси за месец май за първи път след кризата през 2008 година. По процент на срива на борсата - 31%, аналогията отпраща към далечната 1991 година от времето на войната в Персийския залив.

Световният пазар на петрол продължава своето „свободно падане“ на фона на бързото разпространение на коронавируса извън Китай и отказа на Русия да подкрепи споразумението за ограничаване на добива в рамките на ОПЕК+.

Цените на основните референтни марки на суров петрол падат седмици наред. 

Това е графиката за цената на референтния за Урал марка "Брент" от днес -  9 март. От сутринта при търговията на азиатските борси и нива малко над 31 долара на барел, като през деня, с включването на търговията в Европа и по-късно на САЩ, нещата леко се балансираха. 

Повтаряме - това са нива, които могат да се съизмерят само с финансовата криза от 2008 година, когато суровият петрол падна до 26 долара за барел. Тенденцията е неустойчива, но щом фючърсите за май са под котировките за деня, то пазарът очевидно е "мечи", инвеститори и търговци не вярват, че е достигнато стабилно дъно и ще продължи да пада. 

Путин е решил да играе "вабанк" и да губи по 300 милиона долара на ден, но да извади американските компании, добиващи шистов нефт, от уравнението. Отмъщава си за "Северен поток -2" и за санкциите, които не може да премахне. Повечето анализатори обаче предупреждават, че няма причина там, където не е успял предишния път, да успее сега. Вероятно по-малките играчи в САЩ ще пострадат, но повечето са хеджирали риска от срив на борсите с финансови инструменти, и дори да пострадат - няма да е за дълго. 

Путин не може да издържи тази игра и ще загуби стратегически. Руската икономика и без това е в мното тежко състояние, за да се рискува в този момент. Отчаян блъф на покерджия без силни карти. 

Очевидно близкия до Путин Игор Сечин (б.р. - шеф на "Роснефт") го е убедил да се откаже от сделката със Саудитска Арабия, но той рискува рецесия и девалвация на рублата, което съчетано със санкции може да вкара Русия в процеси тип "черен лебед" (б.р. - събитие с рядка честота, което оказва изключително силно въздействие в обществения живот), точно в навечерието на допитването по измененията на Конституцията.

"Голдман Сакс" допуска, че този път цените могат да паднат до 20 долара за барел, а това е тригър за отключване на саморазрушителни процеси в руската суровинна икономика. Колкото и Централната банка на Русия да печата нови рубли, при срива на курса на рублата, текущите тенденции грозят срив и в бюджета и скок на бюджетния дефицит. 

Или Путин ще трябва да увеличи данъчното бреме за нефтените компании и другите данъчни "дойни крави", или трябва да се откаже от социалните обещания ,с които "продава" на руския избирател желанието си да остане на власт с изменена Конституция.

Коментари

 's picture

Petyo9

Путин

е "прегръдката" на анаконда. С всеки дъх обръча се затяга и ще продължи да се затяга докато гръдния кош се свие максимално и вече бъде невъзможно дори и минимално вдишване. Време е за Русия да тръгне по нов (за нея) път. Пътят на демокрацията, пътят на нормалните държави.
Емил Коцев's picture
Емил Коцев
Емил Коцев

Поне в обозримо бъдеще Русия

Поне в обозримо бъдеще Русия не може да тръгне по пътя на демокрацията, защото за това е нужно общество на демократично мислещи хора, а Путин или го изтреби, или тези които успяха да се спасят - емигрираха. Дори и 1 мил. достойни хора да са останали, те са нищо за мащабите на Русия. За останалите е без значение, че са мизерници. Те съществуват с единствения идеал другите да се страхуват от тях, а Путин с точно това ги храни. За съжаление след 75 години терор комунизмът в Русия наистина успя и върна общественото мислене хиляди години назад, когато най-голяма ценност е била здравата тояга, с която може да изтребиш мозъците, които не ти харесват.
 's picture

Питащият

Глупости

Войната е със Саудитска арабия , а шистовият балон , който неизбежно ще се спука е косвена жертва , бонус . Цената дълго няма да се задържи под 30 долара но и няма да надхвърли 45-50 години напред , ако Русия и Саудите не се споразумеят . Добивът чрез фракинг е по-скъп и повечето кладенци ще затворят ако цената е под себестойността и са на загуба , а това ще повиши търсенето . Точно къде е равновесната точка около която ще се колебаят цените е трудно да се каже защото не се знае колко дълбока и продължителна рецесия започва . Тези цени в момента са резултат от двоен шок , вируса и руско саудитското съперничество за пазарен дял . Винаги има и опцията да се удари конкурента физически и тази опция е само за Путин .
 's picture

Petyo9

Войната може

и да е със СА, но ниската цена на петрола поставя Русия на командно дишане. Това неминуемо ще ознаменува победата на хладилника над телевизора с всички произтичащи от този факт последствия. А колкото до добива на газ и петрол чрез фракинг - вземи попрочети туй-онуй за да не "блестиш" тук с такива "мъдрости". САЩ вече затвориха някои от естествените си находища, защото добивът чрез фракинг е МНОГО по-евтин.

Не остана нищо по света, с което или за което Путинова Русия...

...да не воюва. Дали някога руските тикви ще узреят никой не знае.
Стоян георгиев's picture
Стоян георгиев
тотобото

Русия

Няма да е чудно,ако Путин обяви военно положение,с купони за всички стоки и да монтира по улиците високоговорители от времето на Левиатан по които се чуват военни маршове и анатемосване на капитализЪма!
 's picture

Petyo9

За капак

на всичко, започва делото в Хага за сваления малайзийски Boeing. Неприятностите за Путин валят като из ведро.
Orlin V's picture
Orlin V
Orlin

Пазарът е на купувачите

В условия на свръх производство, купувачите диктуват условията. Те имат изобилен избор от доставчици и Путин е само един от тях. Като цивилизована държава, това може само да ни радва. На практика всички доставчици са диктатури, където малка група крадци са обсебили ресурса. САЩ са изключение, разработиха си технология и конкурентен, прозрачен пазар. Но за Путин, говорим за единственият източник на приходи. При това - в условията на санкции. При това, перспективата е за криза поне още няколко месеца. Саудитите сринаха цената, очевлидно с идеята да продадат колкото се може повече за $30/барел, понеже следващото ниво ще е 20. Всъщност най-пострадалите ще са електрическите коли. Преходът към тях ще се забави с месеците, през които сме имали евтин бензин.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.