Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Президентът на Украйна Володимир Зеленски даде на Русия срок от 1 година за постигане на мир в Източна Украйна в интервю за британския "Гардиън"

"Правителството може да отдели една година за цялото споразумение. След това ще трябва да бъде приложено. По-дълго време е недопустимо ", каза той и допълни, че "времето изтича". А и иска да се съсредоточи върху вътрешните проблеми в страната си. 

"Ако нещата продължат по-дълго, трябва да променим формата и да изберем друга стратегия," каза Зеленски, без да навлиза в подробности.

Според него срокът на ултиматума е декември, когато ще се навърши една година от срещата на върха в нормандски формат, посветена на Украйна и състояла се миналата година в Париж.

Държавният глава на Украйна повтори, че иска да направи промени в мирния план от Минск, постигнат през 2015 година, цитиран от БТА. Русия обаче отхвърля такива предложения. Прилагането на плана, договорен в беларуската столица, напредва бавно (Какво пише в споразумението от Минск - вижте ТУК). Зеленски отбеляза, че не иска да използва петте години, дадени му от украинския народ, за да работи главно върху договореностите от Минск.

Що се отнася до районите на конфликта Донецк и Луганск президентът каза:

"Веднага щом изчезнат хората с оръжия там, стрелбата ще престане. Това е важно."

Украинските правителствени сили се бият срещу сепаратистите, подкрепяни от Русия, в двете най-източни украински области от 2014 година. Според ООН оттогава там са убити около 13 000 души. Германия и Франция, които заедно с Русия и Украйна, участват в срещите в нормандски форма за Украйна, са медиатори.

Зеленски се надява на нова среща на върха в този формат през април. Той и руският президент Владимир Путин вече се срещаха и разговаряха няколко пъти по телефона. 

"Мисля, че той чу онова, което му казах. Имам такова чувство. Надявам се да не е лъжливо чувство", допълни Зеленски.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.