Бизнесменът и обвиняем Васил Божков и официалният собственик на "Левски" Георги Попов - също обвиняем с Божков в рамките на разследване на "организирана престъпна група", са имали служебни паспорти, издадени от Министерството на външните работи (МВнР).

Това съобщи първо "Биволъ", позовавайки се на информация от външното министерство, постъпила след поставени въпроси. Първоначално се появи версия, че с тези документи двамата са напуснали страната. Припомняме, че те са в Абу Даби, откъдето България иска екстрадицията им, но бяха напуснали границата преди да бъдат обявени за издирване и да им бъдат повдигнати обвинения.

Пред Клуб Z от МВнР потвърдиха информацията, предоставена и на "Биволъ" - че от МВнР са били издадени служебни паспорти на Божков и Попов през август и те са анулирани на 17 февруари т. г. Документите са били издадени, след като на предишни такива служебни паспорти им е изтекла валидността. Самото издаване пък е станало "въз основа на Наредбата за издаване на дипломатически и служебни паспорти от МВнР "на основание на писмо от Министерството на спорта". 

От външното ни министерство бяха категорични пред Клуб Z, че Божков и Попов не са напуснали страната последния път с тези си документи за самоличност. 

От съобщение на институцията става ясно още, че Божков е имал служебен паспорт още от 2011 г. - в качеството му на член на УС на Българския съюз за физическа култура и спорт. През 2016 г. е издаден нов . на база писмо от спортното ведомство. Неговият срок е изтекъл през 2019 г. 

Клуб Z потърси Министерството на младежта и спорта - защо оттам е дошло писмото МВнР да издаде служебни паспорти на Божков и Попов, както става ясно от данните на Външно министерство. Последва писмо до всички медии, от което се разбира, че всъщност спортното ведомство не било инициаторът. Но е "изразило мнение, че няма пречки за ускореното издаване на служебни паспорти на Васил Божков и Георги Попов".

Ето цялата информация оттам:  

Министерството на младежта и спорта (ММС) не е инициатор за издаването на служебни паспорти на Васил Божков и Георги Попов. В края на месец януари 2016 г. Български съюз за физическа култура и спорт (БСФКС) изпраща писмо до началника на политическия кабинет на ММС във връзка с необходимост от съгласувателна процедура за преиздаване на изтекли служебни паспорти на двамата, които са членове на УС на съюза. В отговор спортното министерство информира МВнР, че БСФКС е самостоятелно юридическо лице, което не попада в патримониума на ММС, но изразява мнение, че няма пречки за ускореното издаване на служебни паспорти на Васил Божков и Георги Попов. ММС няма информация кога и по чия инициатива са издадени първите или други паспорти на Божков и Попов.

Проверка в регистрите показа, че двамата към днешна дата обвиняеми са членове на Управителния съвет на сдружението, в което членуват повечето спортни федерации в страната. Самият Божков до 2009 г. в продължение на 10 години бе председател на БФ по спортна стрелба, има и свой клуб - "Нове" - на името на холдинга му.

По принцип всички лични документи би трябвало да фигурират в специалния регистър за това, който е в МВР. Според вътрешни правила издаваните от МВнР на служебни лица паспорти, описани в закона (сред тях са представители на администрацията, съдии, служители, командировани в чужбина и др.) трябва да бъдат вписани от МВнР в 24-часов срок след издаването им. 

В чл. 38 от Закона за българските лични документи и наредбата са служебните и дипломатическите паспорти е описано на какво основание може да бъде издаден документ от посочения вид. Божков и Попов евентуално биха могли да влязат в хипотезата: "Служебни паспорти се издават и на лицата, на които се възлагат конкретни външнополитически задачи - по преценка на министъра на външните работи, както и на лица по преценка за служебна целесъобразност и предложение на прекия ръководител до ръководителя на съответната институция или организация, който отправя писмено искане до дирекция "Консулски отношения" в Министерството на външните работи".