Български бездомници във Франкфурт предизвикаха политически скандал в града. Левицата настоява градската управа да публикува и да направи обществено достояние проучване за положението на хората от страни от ЕС, които са бездомни.

То е направено още през 2018 г., но засега не е видяло бял свят.

„Това е проучване, направено с парите на данъкоплатците, а е пазено в тайна“, заяви пред „Франкфуртер Рундшау“ Доминик Паули от левицата.

Мизерното положение на клошарите от България и Румъния по улиците на града от години е повод за политически скандали. През пролетта на 2018 година двама социолози проведоха над 40 интервюта с бездомници, сътрудници на градската управа и социални работници. Резултатите от тях са готови от лятото на 2018-а, но все още не се обявяват.

Според „Франкфуртер Рундшау“ чиновници нарочно държат в чекмеджетата проучването, защото представя работата им в твърде негативна светлина.

Социолозите са разкрили пред вестника, че изводът от работата им е, че клошарите българи и румънци често всъщност имат трудова квалификация и желание за работа, но са попадали на фирми, в които заплащането не е стигало за покриване на минималните нужди и наема. Достъпът до социална подкрепа пък е бил затрудняван или премълчаван. Социолозите критикуват градската управа, че „се страхува от изследването, защото то показва каква е истината.“

Политиците и чиновниците предпочитали тези хора да напуснат Франкфурт, вместо да се погрижат за връщането им на работа и осигуряването на условия за честно заплащане. Вместо това на засегнатите е отказван достъп до хостелите за бездомни. Социолозите предлагат да се подкрепи идеята на левицата да се създаде приемен център за търсещи работа източноевропейци, в който хората с право на престой и труд в ЕС да бъдат съветвани и подпомагани правно.

Йоахим Бренер от сдружението „Рома“ също настоява проучването да бъде публикувано.

„То опровергава всички крайнодесни и расистки твърдения за източноевропейците, които уж източвали социалните каси“, казва той.