Коронавирусът вече е в Испания, както и в Латинска Америка, но отстъпва от Китай, съобщават днес световните агенции.

Китай отбеляза леко намаляване на новите случаи на заразени с вируса, разболял десетки хиляди хора. Днес властите съобщиха за 119 нови случая - спад в сравнение със 125-те, за които беше съобщено вчера, предаде Асошиейтед прес. От Ковид-19 са починали още 38 души, с което смъртните случаи в континентален Китай стават 2981.

В Китай има най-много случаи на заразени с новия коронавирус - 80 270. В Ухан, откъдето тръгна болестта, още 1859 души са излекувани и изписани от болница, но остават под двуседмична карантина. Тъй като броят на новопостъпилите в болница е по-малък от изписаните, властите на провинция Хубей казаха, че планират да затворят някои от полевите болници, които бяха създадени в последните седмици за справяне с големия поток от пациенти.

Аржентина и Чили потвърдиха първите си случаи на заразяване с коронавируса, предаде ДПА. С тях заразените в Латинска Америка стават 20. Аржентинският пациент се е върнал на 1 март от пътуване в Северна Италия, чилийският случай също е човек, пътувал до Европа.

Днес бе обявен първи смъртен случай в Испания.

Обединените арабски емирства обявиха, че от неделя затварят за четири седмици училищата и висшите учебни заведения заради коронавируса, съобщи Ройтерс. Целта е да се спре разпространението му. Затова се изтегля началото на пролетната ваканция, която би трябвало да започне на 29 март и да продължи до 12 април. В ОАЕ двама руснаци са се заразили с коронавируса. Те са били в контакт с участници във колоездачно състезание, у които беше открит новия вирус, съобщи ТАСС.

Укрепване на здравните системи

Световната банка обяви, че спешно отпуска 12 милиарда долара, за да се вземат ефикасни мерки за ограничаване на епидемията от коронавируса и за смекчаване на икономическите й последици, съобщи президентът на Световната банка Дейвид Малпас.

Средствата ще са за подпомагане на страни с ниски и средни доходи, които да укрепят здравните си системи и да разширят достъпа до медицински услуги чрез грантове и нисколихвени заеми.

По думите на Малпас, все още има "много неизвестни" около бързо разпространяващия се вирус и може би ще е необходима още по-голяма помощ.

У нас от оперативния щаб и тази сутрин съобщиха, че няма изолиран случай.