Ако никога не сте създавали нова страница, тогава е най-добре да използвате т.нар. пясъчник.  Там можете да експериментирате, да се запознаете с командите и възможностите на вградения редактор и др.п. И – най-важното: ако сгрешите, няма да създадете проблеми на основните статии.

(Забележка: Настоящият текст няма претенциите да е изчерпателен; той е кратък и написан в популярен стил, т.е. като за хора, които не знаят как се редактира в Уикипедия, но искат да получат общо понятие. Ако читателят иска да задълбочи познанията си, задължително е да провери посочените материали в самата Уикипедия.) 

Уикипедия ще ви предложи, ако няма такава статия, да я създадете – това е в червено и получер шрифт.

Ако обаче решите да създадете нова страница, трябва да прочетете и вникнете добре в ръководството за работа, публикувано под заглавие Уикипедия:Вашата първа статия

Най-важното, което трябва да знаете, че статиите трябва да са базирани на източници. Под “източници” в Уикипедия се разбират благонадеждни източници, а не изобщо някакви (например, Ваш спомен за нещо, което се случило, не може да е източник за създаване на статия, а дори и не може да бъде включен във вече съществуваща статия).

Много от статиите в Уикипедия се допълват непрекъснато – добавят се нови източници, изтриват се стари и неработещи или се цитират подробности от вече съществуващи, но добре използвани.

Кой може да пише в Уикипедия?

С една дума: всеки.

С повече думи: всички ние – потребителите в Интернет. Когато пишете в Уикипедия, вие ставате уикипедианци:

В действителност, не се изисква нищо повече от малко смелост и, разбира се, добросъвестност, за да редактирате. Съвсем не е необходимо да имате някакво специално обучение или да преминавате през сложни (или въобще каквито и да е) процедури, за да редактирате или дори да създавате нови статии. Всъщност, вие вече сте редактор в Уикипедия, след като имате достъп до Интернет — и същото важи за милионите ваши „колеги“ от целия свят. Дори не е необходимо да се регистрирате (въпреки, че това носи определени предимства).

Защо трябва да участваме в писането на статии в Уикипедия?

Защото е хубаво, когато имаме някакви познания по дадена тема, да ги споделим чрез Уикипедия и да ги направим достояние на повече хора. Мога да споделя от личния си опит, че понякога се случв дадена тема да се окаже толкова интересна, че да доведе до сериозни и/или важни промени в конкретни статии. Някои от по-интересните редакции, в които съм участвал, включват съществени приноси, които се използват след това като източници на информация за други статии, вкл. и в  традиционните медии – радио, телевизия, вестници, а дори и в книги и учебници! По някои от темите съм се ровил из архиви в България и в други страни, за да открия достоверни и благонадеждни източници. С това съм помогнал статиите да станат по-добри и по-точни: ползата е за всички читатели и потребители на Уикипедия.

По същия начин в писането на Уикипедия участват стотици българи, много от които заделят от личното си време, за да създават, допълват, коригират, редактират и т.н. статии от значимост за всички ползватели на българския език. В момента на писане на настоящия текст Уикипедия съдържа 260 038 260 043 статии на български език. (разликата от пет статии се появи между времето, в което написах първоначалния вариант и момента, в който я публикувах!).

На 2 март, при влизане в българската Уикипедия се вижда и това интересно съобщение:

20 хиляди статии за Македония — благодарение на упорития и всеотдаен труд на доброволците в Уикипроект „Македония“, през последните шест години броят на статиите беше удвоен. Освен с количество, статиите могат да се гордеят и със своето качество, свидетелство за което е фактът, че от тях се ползват дори водещи учени в областта. На практика, това е най-сериозното и пълно онлайн четиво за Македонския въпрос.

Доброволците

Доброволците, за които става дума в горното съобщение, наричани още уикипедианци, са описани в тази страница.

Те са: нерегистрирани, регистрирани, регистрирани с право на глас, администратори и бюрократи.

Всеки, който разглежда историята на редакциите на дадена статия може да види двата най-общи вида участници в редакциите – нерегистрираните и регистрираните. Нерегистрираните се показват с IP-адреса на Интернет доставчика им. Защо е добре уикипедианците да се регистрират е описано тук. Много важен момент, който държа да подчертая, е правото на всеки уикипедианец да избере с какво име да се регистрира. Няма изискване човек да пише непременно с трите си имена по паспорт; нещо повече – в английската версия има специално предупреждение, че понякога използването на истинско име може да доведе до заплахи, малтретиране и др.п., особено ако се пише по противоречиви теми. Всъщност, пишейки по темата стигнах до факта, че в българската Уикипедия няма статия за малтретирането, така че в следващите седмици ще се постарая да намеря време и да я напиша.

Този пример, роден в момента на писане, е типичен за това как всеки един от вас може да допринесе за развитието на Уикипедия – когато разберете, че липсва информация по дадена тема, просто се хващате и я създавате. Една от темите, с които се боря от години – борбата с фалшивите новини и онлайн дезинформация – доведе до създаването на съответната статия на 25.02.2017 г.

Надявам се, че тази кратка статия ще е полезна на много хора, които се чудят защо нещо го няма в Уикипедия (или защо нещо го има, но не е точно): хванете се и го напишете (или го коригирайте)!

Накрая, но не по значение: не се притеснявайте, ако направите грешка; само този, който не работи, не греши.
Грешките в Уикипедия могат да се поправят (самият аз имам доста допуснати, така че знам какво говоря от личен опит). Важното е да сте добронамерени, внимателни и да не се сърдите на хората с по-голям опит, които коригират вашите текстове. Обикновено редакторите, имащи над 400 публикации в продължение на над 75 дни, се приемат за напреднали потребители и се ползват с правото на глас, когато има гласуване по дадена тема.

Не забравяйте: това, което пишете в Уикипедия става свободно достояниена милиарди хора по света! Всеки автор, дори на малък текст, е част от световната култура и история. Всеки от вас заслужава уважение, защото заделяте от личното си време, за да допринасяте за развитието на Уикипедия!

Успех, нови уикипедианци!