Лайпцигският панаир на книгата няма да се проведе тази година. Причината е разпространението на коронавируса и опитите на властите да го ограничат. „Градът Лайпциг и панаирът съвместно решиха да откажат тазгодишния панаир. Става дума за превантивни мерки, за да се ограничи разпространението на вируса“, съобщи говорител на кметството. Панаирът трябваше да се състои между 12 и 15 март.

За книжния бранш отменянето на панаира е голям удар. Панаирът е вторият по големина след този във Франкфурт. В Лайпциг издателствата представят и авторите си в съпътстващот омероприятие „Лапциг чете“. Миналата година то се състоеше от 3700 пред 286 000 души.

Премиерът на Саксония-Анхалт Михаел Кречмер коментира в туитър: „Здравето и сигурността са на първо място. Целта е да се предпази саксонското население и да се ограничи и пребори разпространението на коронавируса.“

Преди дни Берлин същ ореш ида отмени туристическия панаир, вчера Мюнхен с еотказа от панаира на занятчийството, в Дюселдорф няма да се проведе изложението Pro Wein, а Хамбург няма да връчва звездите в наградите на кулинарията „Мишлен“.