КАСТАНИЕС, гръцко-турска граница

Гръцко-турската граница е напълно блокирана. Властите в Атина предприемат всички мерки да затворят напълно входовете на страната за нелегални мигранти. 

Тук, където напливът е най-голям, границата е напълно блокирана и за граждани. Минават единствено военни камиони, линейки. От последните часове - и служителите на Червения кръст. Те би трябвало да се погрижат за евентуални ранени войници или служители на гръцката жандармерия. В официално разпространеното съобщение все пак се казваше, че те ще оказват помощ и ако има ранени мигранти. Ако гръцките власти го позволят. 

В момента десетки телевизионни екипи остават пред металните порти на гранично-пропусквателния пункт и не могат да преминат. 

Иначе - денят днес премина сравнително спокойно, поне доколкото го позволява ситуацията. През целия ден гръцките власти изстрелваха сълзотворни гранати през около 20-на минути. Спряха единствено около обяд, когато екипите на международните медии бяха допуснати на около 50-на метра до мигрантите. Чуваха се и спорадични предупредителни изстрели във въздуха. Гръцката армия е оборудвана с бойни патрони. 

Мигрантите остават зад заграждения и телени огради. В моментите, в които видят камери и журналисти - започват да вдигат бели торбички, бели блузи и тениски с викове - "Идваме с мир! Искаме в Европа!"

По този път, на около километър, са ситуирани няколко хиляди мигранти

Разговор с тях обаче - към този момент е невъзможен. По-лесно е от турска страна - при граничен-пункт Пазаркуле. Екипът на Клуб Z ще опита да достигне до там утре сутрин. 

През целия ден, тук на границата, се говори, че около Одрин - на 20-на км от тук, са събрани големи тълпи от мигранти. Според някои мнения турските власти не им позволят да потеглят към Кастаниес, според други - им помагат. По-вероятно е обаче да се прави опит те да бъдат разпръснати по цялата турско-гръцка граница, а не да бъдат концентрирани в един пункт. 

Видимо - на турската граница има около 10 000 души. Броят на мигрантите днес предизвика разногласия между властите в Атина и Анкара. Според турците към Европа са потеглили 100 000 души. Гърция твърди, че става дума за около 10 000. Сигурно е обаче, че около Одрин има още няколко хиляди. 

От хуманитарна гледна точка ситуацията е изключително утежнена. Вечерите са студени, а мигрантите нямат одеала, храната също е малко. През последните дни се появиха и информации, които показват, че някои хора се опитват да търгуват като продават продукти от първа необходимост на няколко пъти по-скъпи цени. 

Очакванията на местните власти са, че тази вечер ще остане спокойна. Българските гранични полицаи споделиха с нас, че наплив към нашата страна засега няма. Отчетени са няколко единични опита за незаконно преминаване на границата ни, но те са спрени навреме. 

Утре на място се очаква да пристигне лично гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заедно с председателите на Европейския съвет, Европейската комисия и на Европейския парламент Шарл Мишел, Урсула фон дер Лайен и Давид Мария Сасоли.