С прегръдки и усмивки в Анкара започна вечерята на премиера Бойко Борисов и турския президент Реджеп Тайип Ердоган в двореца "Бештепе" в Анкара.

Според БНТ Борисов си е поставил две големи задачи: да препотвърди приятелските двустранни отношения с Турция и евентуално да договори втора среща на върха Европейски съюз - Турция в България по въпроса за миграцията.

От събота насам Турция повтаря,че отваря границите си за над трите милиона бежанци и мигранти на нейна територия и че ЕС трябва да сподели с нея тяхната тежест.

Преди срещата с Ердоган Борисов разговаря по телефона с 14 европейски лидери, между които германската канцлерка Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон.

По-късно тази вечер на профила си във Фейсбук Борисов даде да се разбере, че менюто от теми на работната му вечеря с Ердоган е по-широко от миграцията: 

"Обсъждаме инициативи за справяне с редица предизвикателства като миграционния натиск върху Европа, борбата срещу тероризма, енергийните доставки и енергийната сигурност, инфраструктурата, търговията, икономиката".

 

 

 

 

 

За разлика от съседна Гърция, която е под силен миграционен натиск, българската граница е спокойна, предаде БНТ.

Тя цитира турския вътрешен министър Сюлейман Сойлу, че 111 677 чужди граждани са напуснали страната му на път за Гърция. Няма независимо потвърждение на тези данни.

Гърция в същото време съобщи, че е осуетила 24 203 опита за незаконно влизане на територията ѝ че 183 незаконно преминали са задържани, осъдени на по 4 години  и глоби от 10 000 евро.  

ЕС днес заяви солидарността си с България и с Гърция и готовността си ги подкрепи в охраната на границите им с Турция, които са външни граници на ЕС.

Отделно гръцкият премиер Кириакос Мицотакис е разговарял по телефона с американския президент Доналд Тръмп и го е информирал за положението на гръцко-турската граница, съобщи в. "Катимерини".

"Съединените щати признават правото на Гърция да прилага своите закони на границата си", отбеляза консервативният всекидневник, цитирайки Държавния департамент.

По-рано днес Гърция обяви, че ще проведе военни учения с бойни стрелби в засегнатия от миграционния натиск североизточен окръг Еврос.

Там утре се очакват да пристигнат председателите на Европейския съвет Шарл Мишел, на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и на Европейския парламент Давид Мария Сасоли.