България нямало да бъде посредник между Брюксел и Анкара относно мигрантската криза на турско-гръцката граница, но в същото време редица лидери чакали премиерът Бойко Борисов да ги информира за хода на разговорите си с президента Реджеп Таийп Ердоган. Това стана ясно от думите на самия Борисов, който свика брифинг на летището преди да отлети за турската столица за среща с Ердоган. 

Очаква се днес вечерта двамата да обсъдят и възможните двустранни действия за намаляването на мигрантския натиск, както в района на съвместната ни граница, така и в целия регион и мерките за деескалация на напрежението в Сирия. Срещата бе оповестена като работна вечеря в президентския дворец "Бештепе" в 19.30 ч.

По време на изявлението си Борисов неколкократно изтъкваше собствената си роля за засилване на диалога ЕС-Турция, като в същото време подчерта, че ще гони в Анкара националния ни интерес в контекста на това как може да повлияе конфликтът на икономиката и туризма - в добавка с коронавируса. 

Посочи, че отива в турската столица, за да "продължим приятелските, дружеските, междусъседските добри отношения".

"Не че са заплашени, но ние сме Европа, от другата страна ни е Азия. Кажи му аго да му стане драго. Взел съм и неговия приятел "ефендито".  Ако е успешно, ще е успешно", посочи Борисов, като под "ефендито" трябваше да се разбере бившият министър на културата, сега председател на ресорната парламентарна комисия - Вежди Рашидов.

Борисов изтъкна добрите междусъседски отношения й с Турция, и с Гърция и изброи колко общи енергийни и инфраструктурни проекти имаме съвместно и с двете страни. "И в един момент между нашите съседи виждате конфликт".

"Ще дойде ден да пожалите и за мене, щото мислите че е лесно - никак не е лесно", припомни на журналистите Борисов какво често им е казвал, визирайки трудната си роля като "преговарящ", какъвто иначе подчерта, че не е.

"Такива конфликти са голяма бомба за в бъдеще - влияят на растежа, икономиката, туризма, а когато имаме и щам на коронавируса, нещата може да станат драматични", допълни Борисов. - "Отивам на една пориятелска вечеря с мой колега и приятел."

В същото време изтъкна, че Ердоган е разговарял вече с лидери като Доналд Тръмп, Ангела Меркел, Еманюел Макрон, а сега и с него самия. 

"Не можем да гледаме със злорадство, точно обратното. Когато жени и деца ги размятат на границата... ние сме хуманисти. Голяма грешка е да се изкварва армия срещу тези хора. Да има изнесен център, извън ЕС, за който ЕС да плаща. Да ги приберат тези дечица на топло, да ги нахранят - това е хуманността", сподели виждането си за решаване на проблема с мигрантската криза Борисов - което не прави за първи път. След което подчерта, че и при днешния си разговор с Макрон, провел се малко по-рано през деня, френският президент е признал правотата му. Лидери от различни страни пък чакали информация за срещата:

"Ние не сме посредници - отразяваме интересите на България. Използвам своя авторитет - всички се обадиха. Ето, Макрон пак: Вярваме ти, оказва се, че твоята политика е вярна. Обещал съм 14 телефонни разговора да проведа - да ги информирам докато съм там."

Борисов посочи още, че сега България дислоцира повече сили именно на шенгенската граница - при все, че страната ни не е член на Шенген, въпреки признанието, че отдавна сме готови за това.