Дигиталните медии генерират силни емоции, паника, страх. Може да го наречем "инфодемия". Нещо като информационно заразяване.

Това обяви д-р Младен Владимиров в "120 минути" по bTV, като разграничи "кризисната ситуация", от "проблемната ситуация". Според него в случая е валидна втората.

"При кризата признаваме липсата на ресурс и собствената си несъстоятелност да се справим".

Според Владимиров при проблемните ситуации мобилизираме повече ресурс дали като система или като личности и се справяме като "купуваме брашно, ориз и макарони". 

"Трябва да подходим спокойно, да си кажем - вирусите мутират, социалните системи също трябва да мутират".

Медийната истерия

Владимиров сподели, че традиционните медии са се подлъгали по истерията в Интернет.

"Ако медиите имат задачата да информират обществото и да му служат, сега се получи обратното - обществото зарази информационно медиите и те някак си през този конформизъм отреагираха".

Психологът посочи, че в медиите също работят хора, които се влияят от емоциите си.

Разтревожен vs. паникьосан човек

Владимиров посочи, че разликата между "разтревожения" и "паникьосания" човек е, че вторият няма контрол над поведението си.

"Когато имаме напрегната ситуация имаме две възможни варианта - борба или бягство. Борбата е да повишаваш ресурсите си, за да се справиш. Купуваш макарони и захар, носиш маска, изследваш се. Бягството - да се затвориш вкъщи и да си кажеш - "няма да ме стигне. Паникьосаният човек няма рационално поведение, той може да скача вляво или вдясно". 

Владимиров изтъкна, че трябва да мобилизираме собствения си ресурс и да преживеем вътрешните си конфликти като страхове, тревоги и притеснения.

Имаме и един външен, който е през оперативния щаб. Много погрешно цяла седмица го наричахме кризисен щаб. Това отпраща конотации, че нещо лошо се е случило. Не ние всяка година имаме по това време вируси".

Той подчерта, че е необходимо да се говори спокойно.

"В сутрешните блокове наблюдавах, че се говори много бързо, предвид притискането на времето. Това остава усещане за припряност и безпокойство, особено когато представителя на оперативния щаб излезе с военна униформа. Лично за мен това не бе добро стратегическо решение, когато говорим за чисто медицинска ситуация".

Добрите послания   

Водещият Светльо Иванов изброи положителните новини - над 40 процента от първоначално заразените от новия коронавирус са изписани и над 80 са с незначителни симптоми. 

Владимиров посочи, че смъртността е близо до гриповете и вирусите.

"Ние виждаме само проблема, не виждаме пътя до излекуването. Трябваше да си кажем, че протича по различен начин при различните хора".

Специалистът изтъкна, че децата по-слабо засегнати.

В края на интервюто Владимиров сподели, че трябва редовно да си мием ръцете и да не избягваме социални контакти, тъй като така повишаваме количеството ендорфин в организма си, който засилва имунитета.