Коронавирус в България няма, но хората се запасяват, опасявайки се от епидемия. В Германия има коронавирус, но презапасяване се наблюдава само донякъде – признаци на паника липсват.

Все пак загриженoстта за осигуряването на необходимото е факт. И макар да не съм се натъквала на едночасови опашки пред касите на супермаркетите, за каквито чух по българската телевизия, и с просто око се вижда, че трупаните в количките продукти надхвърлят ежедневните нужди.

Най-новите данни сочат, че до момента вирусът е установен в шест федерални провинции: Северен Рейн-Вестфалия (37), Бавария (15), Баден-Вюртемберг (14), Райнланд-Пфалц (2), Шлезвиг-Холщайн и Хесен с по един случай (информацията е от „Зюддойче цайтунг“).

Последният заразен е служител в основно училище в Бон. Незабавно е направена връзка с всички родители, към които е отправена молбат като начало да задържат децата си вкъщи. 185-те ученици предстои да бъдат изследвани за наличие на вируса.

През това време от магазините изчезват и хлебчетата за хамбургери, и оризът, кондензираното мляко, брашното, олиото, тоалетната хартия и дори замразеният спанак – всеки подхожда според предпочитанията си.

От ориза са останали само два самотни пакета.

Но гражданите на Федералната република са значително улеснени от правителството и по-точно от Федералната служба за защита на населението и помощ при катастрофи, изготвила (впрочем още преди четири години) списък на стоките от първа необходимост, които е добре да са налични за период от десет дни.

Сред тях на първо място са тестените изделия, оризът, картофите и бобът, следвани от консерви, мляко, олио, зеленчуци, чай, кафе, че даже и лешници. Препоръчва се и запасяването с медикаменти, хигиенни артикули, свещи и батерии.

На немски този вид покупки се наричат Hamsterkauf, т.е. хамстерски – по аналогия със струпваните в бузите на морското свинче суровини, които му помагат да оцелее в трудни времена. И засега темата все още позволява насмешки - „Изкупиха хамстерите“, написа „Ди Велт“ иронично.

В опит да направя макар и непредставително проучване говоря със съседка, която е категорична:

„Нищо не сме си купили - не смятам, че ще ни дотрябва“.

И се връща назад в годините, припомняйки как майка й накупила такова количества сухари по време на Кубинската криза, че след това семейството ги яло в продължение на година и половина.

„Оттогава не мога да погледна сухари, но да имаме предвид, че онези времена са били сравнително наскоро след войната. А днес е друго“, пояснява съседката.

Знае, че има препоръчителен списък на правителството, но смята, че това е прекалено.

„Виждам, че хората купуват повече, но не смятам да се поддавам на психоза - важното е да се мият ръцете и да се внимава с контактите, а със затоплянето на времето проблемът би трябвало да отмре.“

Двама от другите съседи също не се запасяват, имат си други грижи – едната се тревожи кой ще й извежда кучето, ако бъде наложена карантина, другият така и така обикаля по работа целия град и е наясно, че може да се натъкне на безброй източници на зараза.

Забелязали са, че рафтовете на супермаркетите се опразват, но по никакъв начин не излъчват опасения. Надяват се, че ще мине и ще замине, и отбелязват, че все пак става дума за разновидност на грипа. От който - както твърди съседът - в Германия годишно умират по 2 000 души.

„Най-важното е да си мием ръцете“, подчертават и те, но не пропускат да изразят недоволството си от това, че в ДМ например няма нито дезинфекционни материали, нито предпазни маски.

В дрогериите липсват не само маски, но и витамини

Информацията е потвърдена и с днешна дата.

В супермаркета касиерът потвърждава, че се купува повече, особено консерви, твърдейки паралелно, че не знаел защо. Което или е вярно, или е въпрос на фирмена политика.

На големите търговски вериги от сряда насам обаче и през ум не им минава да отричат повишаването на интереса към голяма част от хранителните продукти. И един през друг настояват, че са взели всички мерки да задържат рафтовете пълни.

Говорителят на веригата „Алди-Норд“ Кристиан Залмен заяви, че се наблюдават „отделни покупки на големи количества трайни хранителни стоки и хигиенни продукти“. Това би могло да доведе до „изчерпване на някои продукти в нашите магазини“. Но говорителят успокоява:

„Ритмичността на доставките е гарантирана. Засега можем да изключим настъпването на голям дефицит на храни и хигиенни материали.“

Ненатрупала в количката си камари продукти клиентка споделя, че е далеч от намерението да се поддава на паника, независимо какво правят другите.

„Имам си достатъчно тестени изделия, фризерът ми е пълен, нямам от какво да се притеснявам.“

И тя знае, че маските не достигат, но смята, че може да си направи и сама. И изобщо ми се вижда от хората, които първо мислят, после действат - затова и не складират огромни количества.

Засега така изглеждат нещата на частно ниво, по-сериозен проблем се очертава на държавно - огромен спад в борсовите индекси (минус от 13 процента само за седмица при основния индекс на фондовия пазар в Германия DAX), а се наблюдава и срив в стоките, доставяни от Китай – най-важния търговски партньор на Федералната република.

Междувременно телефонните измамници не закъсняха да се възползват от обстоятелствата: един от тях се обадил на две жени от градчето Оберхавел в провинция Бранденбург, представил се за техен внук, заразен от коронавирус, и поискал 100 000 евро за лечението си.

На подобна измама почти станал жертва и 85-годишен човек от друга община в Бранденбург, когото полицията възпряла малко преди да даде отново за лечение на коронавирус 22 000 евро на мошеници.