В центъра на руската столица Москва  - на булевард "Страстной", се провежда поход в памет на опозиционния политик Борис Немцов, който беше застрелян край Кремъл през февруари на 2015 г., съобщава днес руската секция на "Свободна Европа".

Според други местни издания в походът са се включили около 15 000 души или поне толкова има в началото на булеварда, откъдето шествието потегля. То ще се насочи в посока на проспект "Сахаров" и трябва да завърши пред стените на Кремъл. Агенция "Интерфакс" припомня, че организаторите имат разрешение от властите. Според него се очакват около 30 000 души.

Акции в памет на Немцов се провеждат и в други десетки градове в Русия. 

Във Владивосток имало няколко задържани, които вече са освободени По-малко хора и по-спокойно преминава демонстрацията в Новосибирск, където 30-на души се разхождат по главната улица с портрети на политика в ръце. Там походът не е съгласуван с властите, но няма и задържани.

Доста хора има в Санкт Петербург, където властите дадоха разрешение в последния момент. Там по улиците са излезли около 2 000 души по сметка на организаторите.

Митингът в Москва е първият, който властите разрешават в памет на Немцов и първи разрешен за тази година в Москва, поне що се отнася до тези, организирани от опозицията. Според експертите това ще го направи по-масов, защото хората няма да се страхуват от задържане.