Властите в чешката столица Прага са решили да отбележат подобаващо 5-годишнината от смъртта на руския опозиционен лидер Борис Немцов. От вчера площадът и улицата, на която се намира руското посолство в града, ще носят името на политика, убит преди 5 години с четири изстрела в центъра на Москва.

"Този ден е избран, защото е пета годишнина от убийството. Важно е да помним хора като Борис Немцов и Анна Политковская, защото те са убити за своята бор/а за демократичните идеи", обяснява решението си кметът на града Зденек Хриб. "Трябва да помним, че демокрацията и върховенството на правото не са неща, които трябва да приемаме за даденост - трябва да се борим за тях."

Друга улица в града е кръстена на Политковская, руската разследваща журналистка, убита през 2006 г.

Немцов бе бивш вицепремиер при Елцин и един от най-острите крицити на режима на Путин. В дните преди убийството му е в руската столица, за да организира протест срещу военната намеса в Украйна. По същото време работи и по доклад, който показва, че руски войници се бият редом до проруски бунтовници в Източна Украйна, теза, която Кремъл отрича.

Седмици преди да бъде застрелян, Немцов бе обявил, че се страхува, че Путин ще го убие.

Новите лидери на опозицията обвиниха чеченския лидер Рамзан Кадиров за убийството. В крайна сметка петима чеченци бяха обвинени и осъдени за това, че са убили Немцов за 15 милиона рубли (около 250 хил. долара), но кой е поръчителят така и не стана ясно.